duminică, 19 mai, 2024

Veste bună pentru angajații români. Încă o zi liberă de la stat începând de anul viitor

Distribuie:

Publicat:

Românii primesc o nouă veste bună. Un proiect privind acordarea unei zile libere în plus pentru angajații români a fost aprobat, azi, de Comisia pentru Muncă din Camera Deputaților.

Încă o zi liberă de la stat pentru angajații români. Mai este un pas până ca angajații să primească o zi liberă în plus pe an, după ce proiectul a fost aprobat astăzi, 31 august, de Comisia pentru Muncă din Camera Deputaților.

Încă o zi liberă de la stat pentru angajații români

Astfel, deputatul USR Cristian Seidler a dezvăluit că noua zi liberă va fi cea de 6 ianuarie, de Bobotează, potrivit G4Media. În următoarele zile, proiectul deja aprobat de Comisia pentru Muncă o să fie votat și în Camera Deputaților. Dacă va fi aprobat, tot ce rămâne de făcut este să fie trimis președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

În anul în curs, angajaților români le mai rămân patru zile libere de la stat. Astfel, zilele libere rămase în 2022 sunt: 30 noiembrie – Sfântul Andrei, 1 decembrie – Ziua Naţională a României, 25 şi 26 decembrie – prima şi a doua zi de Crăciun.

Dacă un angajator refuză să îi ofere angajatului aceste zile libere sau spor salarial pentru sărbătorile legale lucrate, riscă să fie sancționat cu amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei, potrivit prevederilor din Codul Muncii.

Mai multe zile libere pentru o categorie de angajați

Tot în august s-a decis ca o anumită categorie de angajați să primească mai multe zile libere la concediul de odihnă. Este vorba despre angajații care beneficiază de concediu de creștere copil, decizia una foarte așteptată de toți părinții care își doresc să petreacă tot mai mult timp alături de cei mici.

Pentru a beneficia de aceste zile libere, există câteva reguli care trebuie să fie îndeplinite. De exemplu, un angajat care a împlinit un an în cadrul aceleiași companii, va beneficia de oportunitatea de a petrece doi ani acasă alături de copilul său. Chiar dacă îi va fi suspendat contractul individual de muncă, angajatul va putea avea parte de câteva zile de concediu de odihnă după ce se întoarce la muncă.

Astfel, dacă angajatul a lucrat timp de un an, apoi a beneficiat de doi ani de concediu, acesta va putea obține trei zile libere în plus în momentul în care își va relua activitatea.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img