7 lucruri care demonstrează că românii adoră animalele de companie

0
186

Una dintre caracteristicile unei societăți moderne, prospere, bine dezvoltate, este modul în care este respectată natura. Protejarea mediului și a animalelor reprezintă priorități în acest moment în Uniunea Europeană, iar România urmează acest exemplu, ca parte din comunitatea europeană.

Faptul că românii iubesc animalele de companie este evident dacă privim cu atenție modul în care a evoluat în ultimele decenii relația dintre oameni și acești prieteni necuvântători.

Pe măsură ce societatea s-a dezvoltat, rolul funcțional al câinilor și al pisicilor a devenit tot mai redus. În era digitală, camerele de supraveghere și alte sisteme complexe de securitate au înlocuit misiunea câinilor de a realiza paza și protecția locuinței.

Desigur, anumite rase de câini fac în continuare acest lucru, mai degrabă prin statura lor impunătoare, însă în tot mai puține situații rațiunea posesiei unui animal se rezumă la o necesitate de acest gen.

În ceea ce privește pisicile, acestea se bucură de obicei de mâncare specială pentru feline, preparată în casă sau cumpărată din comerț, iar prezența rozătoarelor în locuințe moderne și spații adiacente este tot mai rară.

Pisicile ajung mai degrabă să vâneze – exclusiv din instinct – doar dacă sunt lăsate libere în zone mai largi, dincolo de proximitatea locuinței. În rest, se ocupă cu somn, igienă proprie, joacă și savurat mângâieri umane.

Fără doar și poate, un lucru este clar – românii adoră animalele – iată mai jos 7 argumente puternice în acest sens:

Număr mare de animale de companie în locuințe

Se estimează că există acum animale de companie (inclusiv pești, păsări și reptile exotice) în aproximativ jumătate dintre locuințele din țara noastră. Aceste animale au în cele mai multe cazuri un statut chiar privilegiat, bucurându-se de răsfăț din partea membrilor familiei. Au parte implicit de îngrijire adecvată și… de multe ședințe foto – video pentru postările de pe rețelele sociale.

Tot mai multe evenimente de profil, în spații publice cu trafic mare

Week-end-urile cu expoziții și concursuri pentru câini și pisici sunt deja obișnuite în programul de divertisment din marile orașe. În special în mall-uri și alte spații publice de mari dimensiuni sunt organizate asemenea evenimente deschise tuturor iubitorilor de animale. În 2024, cel mai amplu show de profil, PetExpo, a ajuns să ocupe în premieră Pavilionul Central de la Romexpo, în București, semn al interesului public major pentru acest eveniment dedicat animalelor de companie. Nu lipsesc târgurile de adopții, căci fiecare câine sau pisică are nevoie de un stăpân.

Petshop-uri, cabinete veterinare și farmacii veterinare

În mediul urban, a crescut în ultimii ani numărul de locații special dedicate animalelor de companie: petshop-uri, cabinete veterinare, farmacii cu produse veterinare. De asemenea, există și spații dedicate îngrijirii animalelor de companie, inclusiv la partea de tuns, spălat și styling. Din nou, nu doar necesitate, ci și răsfăț, exact ca în cazul serviciilor dedicate oamenilor.

Creșterea pieței de hrană pentru animale de companie

Este de ajuns să intri într-un hipermarket din România și vei observa că există zone largi de retail dedicate câinilor, pisicilor și altor animale de companie. Raionul petshop, extins uneori pe mai mult de un singur rând, generează vânzări în creștere, conform statisticilor menționate de comercianți și producători de hrană, alte consumabile și accesorii pentru animalele de companie. Zone dedicate de tip petshop există de altfel în aproape orice supermarket, iar produsele sunt disponibile și în magazinele mai mici.

Comerț online în creștere cu produse pentru animale de companie

Articolele pentru câini, pisici și alte animale de companie sunt ușor de comandat și de pe internet. În comerțul electronic există atât variantele de tip supermarket / hipermarket, cât și cele dedicate, stil petshop. Varietatea este impresionantă, existând tot mai multe branduri și opțiuni pentru toate nevoile și toate preferințele.

Interes pentru divertismentul cu animale de companie

Vedete pe Tik Tok, Facebook, YouTube și Instagram, animalele de companie se bucură de audiențe masive. Sunt adesea staruri de cinema, prezente și în seriale, reclame, documentare pe streaming și desigur jocuri video. Cei ce preferă pisicile pot juca de exemplu jocul video de aventură Stray, lansat în 2022 de Annapurna Interactiv, în colaborare cu BlueTwelve Studio. Iubitorii de câini ar putea opta pentru Dog’s Life, joc video de acțiune din 2003, dezvoltat de Frontier Developments.

Chiar și pe mobil, există fel de fel de jocuri mai simple sau mai complexe în care apar diverse animale de companie. Prietenii necuvântători sunt prezenți și pe platformele de cazino online, cu titluri precum Dogs’ Street de la Turbo Games, 100 Cats de la Amusnet Interactive sau atât de popularul Dog House Megaways de la Pragmatic Play. Oriunde și oricând, distracția poate include așadar animalele de companie, în viața reală, dar și în formal virtual, mediat de tehnologie.

Legislație tot mai favorabilă animalelor de companie

În trend cu spiritul european, în România există tot mai multe demersuri în favoarea respectării drepturilor animalelor, iar animalele de companie au și aici un statut aparte. S-a înființat în țara noastră chiar o instituție dedicată – Poliția Animalelor. Cruzimea față de aceste viețuitoare este sancționată, la fel și abandonul.

Sunt realizate campanii publice de sterilizări, în condițiile în care sterilizarea este obligatorie din punct de vedere legal (și etic) pentru câini și pisici din rasa comună, pentru a se rezolva problema animalelor fără stăpân. Numeroase ONG-uri, alături de comunități online, militează pentru adopții responsabile și pentru îngrijirea corespunzătoare a animalelor din țara noastră.