Orice domeniu are curiozitățile sale, însă jocurile de noroc „exagerează” la acest tip de informație. Sunt sute de întâmplări neobișnuite petrecute în această lume aparte, din care poți învăța lucruri folositoare pentru atunci când ai poftă să te distrezi într-un cazinou online.
Atunci când citești despre ele nu afli cum să câștigi la ruletă, dar conștientizezi faptul că acest joc schimbă destine, pe unele în bine, pe altele în rău. Mai jos, vezi ce personalități marcante ale istoriei au fost pasionate de gambling, ce se întâmplă neobișnuit la Monaco, cine a inventat îndrăgitele păcănele și alte lucruri interesante. Iată 9 curiozități din istoria jocurilor de noroc:
„O, Cesar!” sau „O, ce zar!”?
Jocul de zaruri a fost inventat de civilizațiile antice, care confecționau zarurile din oase de animale. Primele dovezi în acest sens datează din urmă cu aproximativ 5.000 de ani. În Imperiul Roman au trăit mari amatori de jocuri precursoare ale barbutului. Se spune că drept miză se puneau proprietăți, sclavi, pietre prețioase și alte bogății. Există chiar și o anecdotă: romanii nu au exclamat „O, Cesar!”, ci „O, ce zar!”.
A dat cu zarul de sus, clopotele s-au dus
În trecut, clopotele bisericii aveau o mare însemnătate. Ele nu erau trase doar în timpul slujbelor sau înmormântărilor, ci și pentru a semnala un pericol major. Ei bine, în prima jumătate a secolului al XVI-lea, locuitorii orașului St. Pauli au rămas fără acest sistem de alarmă. Iubitul rege Henry VIII l-a pierdut un joc de zaruri. Ne și imaginăm cetățenii cu gurile căscate în timp ce li se explica de ce erau demontate clopotele…
Bine că nu a avut un nume mai complicat
Sandvișul (sandwich-ul) este foarte util pentru omul modern. Oriunde ești, poți mânca așa ceva. Când filmul sau meciul sunt prea interesante ca să stai mai mult timp în bucătărie pentru a prepara ceva de mâncare, îți faci un sandviș. Te-ai întrebat vreodată de unde vine acest cuvânt? Îți spunem noi: Sandwich-ul a fost inventat de către John Montagu, 4th Earl of Sandwich, într-un cazinou. Pentru că acesta murea de foame, dar nu voia să părăsească masa de joc, el i-a cerut unui slujitor să îi pună o bucată de carne între două felii de pâine. Ce moment istoric!
Distracția la sloturi s-a născut într-un service auto
Păcănelele sunt cele mai populare jocuri din cazinourile online. Se crede că „părintele lor” a fost Charles Fey, un neamț emigrat în Statele Unite ale Americii. La bază, Fey era specialist în electronică și telecomunicații. După mai multe job-uri pe tărâm american, el și-a deschis propria afacere, un service auto. Pentru ca ai săi clienți să nu se plictisească, Fey a construit un aparat asemănător cu sloturile moderne, pe care l-a montat în service. L-a numit „Liberty Bell”, deoarece printre simboluri era și „clopoțelul Libertății”.
Dacă ai „buletin de Monaco” nu poți intra în cazinou
Faima principatului Monaco nu a fost adusă numai de peisajele idilice de pe Costa de Azur. Cazinourile de acolo sunt la fel de celebre. De fapt, Principatul ar fi dat faliment fără banii lăsați la mese de bogătași din toată lumea. Conducătorii au impus totuși o regulă ciudată: în cazinoul de la Monte Carlo și în celelalte stabilimente de pe coastă nu pot juca decât străinii. Cine are rezidență în Monaco este interzis.
Napoleon se juca ore întregi
Napoleon Bonaparte, împăratul Franței, era pasionat de jocurile de noroc. Se relaxa după războaie jucând ore întregi actualul Blackjack, care se numea pe atunci „Vingt-et-Un” (21, pe românește). Acest joc a fost popularizat intens în Franța în secolul al XVIII-lea, fiind dus apoi în America de coloniști. Nu există informații dacă avea Napoleon noroc la cărți sau dacă aveau adversarii ghinion.
Un gest nebunesc și noroc cât carul
Una dintre poveștile care circulă și astăzi în Las Vegas este cea a lui Ashley Revell. Se spune că britanicul și-a vândut absolut tot ce avea, a strâns 135.300 de dolari și a mers în „Vegas”, la „Plaza Hotel and Casino”. Se întâmpla în 2004. A pus toți banii pe roșu, la ruletă. A câștigat și și-a deschis un site de poker, care a avut succes.
Cazinoul din închisoare
Statul Nevada s-a întemeiat pe banii obținuți de pe urma industriei jocurilor de noroc. Drept urmare, autoritățile au acordat o atenție deosebită acestei industrii. Așa se explică existența unui cazinou chiar în incinta închisorii. Timp de 35 de ani, din 1932 până în 1967, deținuții au putut juca jocuri de cazinou și chiar au putut paria pe meciurile de fotbal american, de baschet sau de hochei. Cazinoul a fost închis când a venit un nou director al penitenciarului, care a considerat că jocurile de noroc sunt „nedemne” pentru oameni.