vineri, 26 aprilie, 2024

Beneficiile muncii remote: Avantaje și dezavantaje

Distribuie:

Publicat:

Un studiu realizat la începutul acestui an a arătat că 23.6% dintre angajații din România își doresc să lucreze exclusiv de acasă, în timp ce 28.3% preferă un sistem hibrid, în care să combine munca de acasă cu cea de la birou. Dintre participanții la studiu, doar 22.6% au afirmat că preferă să lucreze doar de la birou, iar restul și-ar dori fie mai multe zile lucrate de acasă, fie de la birou.

Acest studiu a mai arătat că în 2022 au fost publicate pe platformele specializate peste 30 de mii de locuri de muncă remote, în creștere cu 29.4% față de 2021 și cu 490% mai mult față decât în 2019. Așadar, este clar o tendință de creștere pentru locurile de muncă remote.

Care sunt însă beneficiile lucratului remote?

Mai puțin timp pierdut pe drum

Cu siguranță acesta este cel mai mare avantaj atunci când lucrezi remote. Mai ales în marile orașe ale României traficul este foarte aglomerat la orele de vârf. În evidență iese de departe București, care ocupă locul 19 în topul celor mai aglomerate orașe din lume.

În medie, bucureștenii pierd 91 de ore în trafic anual pentru a se duce și a se întoarce de la locul de muncă. Pe primul loc în acest top este Londra (156 de ore pierdute), pe doi este Chicago (155 de ore pierdute), iar pe trei este Paris (138 de ore pierdute). În plus, o bătaie de cap în marile orașe este și timpul pierdut pentru a găsi un loc de parcare.

Marile companii au locuri limitate, astfel că cei mai mulți angajați trebuie să se descurce cum pot. În România sunt 10 milioane de autoturisme la nivel național și doar 1.3 milioane de locuri în parcări publice. Desigur, dincolo de faptul că vei economisi timp prețios când lucrezi de acasă, vei mai economisi și bani pe care în mod normal îi achitai pentru combustibil, dacă mergeai la locul de muncă folosind mașina personală.

Poți lucra de oriunde

Munca remote nu se aplică strict atunci când lucrezi de acasă. Așa cum îi spune și numele, este o muncă de la distanță. Acest lucru înseamnă că poți lucra chiar și când călătorești. Nomazii digitali sunt un exemplu. Ei călătoresc în toată lumea, dar în același timp muncesc pentru a-și putea asigura costurile. Fără munca remote ei nu ar fi putut face acest lucru.

Printre cele mai populare locuri de muncă remote sunt în IT, marketing ori social media. În general, toate meseriile care au nevoie doar de o conexiune la Internet pentru a putea fi efectuate pot fi încercate remote. Spre exemplu, sunt și oameni care au făcut o carieră din poker online și “lucrează” tot remote. Acești oameni joacă pe site-urile de poker online după un program zilnic pe care și-l stabilesc singuri. De multe ori joacă la mai multe mese și un mare avantaj pentru ei este că își pot desfășura activitatea oriunde s-ar afla și oricând își doresc.

Poți folosi timpul economisit în avantajul tău

Timpul pe care îl economisești atunci când nu mai stai în trafic pentru a merge la birou îl poți folosi în diverse moduri. Unul dintre cele mai frecvente este că vei dormi aproape o oră în plus. Acest lucru va avea cu siguranță beneficii majore în viața ta de zi cu zi, deoarece vei fi mai odihnit și vei avea mai multă energie.

Ori, dacă nu alegi să dormi, poți petrece timp în plus cu familia ta. Vei avea timp mai mult să savurezi micul dejun, peste care unii oameni aleg să sară din dorința de a pleca mai repede la birou. Așadar, vei avea aproximativ o oră în plus pe care o poți folosi așa cum îți dorești.

Șansele să nu începi programul la timp scad considerabil

Studiile au demonstrat că angajații care lucrează remote sunt mai punctuali. Asta deoarece doar de ei depinde să intre la timp în program. În cel mai rău caz, alarma nu ar suna la timp și ar cauza o întârziere atunci când lucrezi online. Însă dacă ai merge la birou mai mulți factori pot duce la o eventuală întârziere.

Poate că traficul a fost mai aglomerat decât de obicei, poate nu ai găsit parcare ori poate a fost o grevă în transportul în comun în ziua respectivă. Când lucrezi remote astfel de riscuri nu există, iar angajații care lucrează de la distanță sunt considerabil mai punctuali.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img