Se anunta MOMENTE TENSIONATE in Parlament! Tunurile se indreapta spre Mugur Isarescu

0
87
Se anunta o toamna fierbinte in Parlament. Avocatul Gheorghe Piperea, consilier onorific al premierului Mihai Tudose, sustine ca in Parlament se „preconizeaza” audierea guvernatorului BNR, Mugur Isarescu. Piperea considera ca cel mai probabil acesta va refuza „pentru ca e la moda ca demnitarii si sefii eterni de institutii, numiti, si nu alesi, sa refuze sa dea socoteala Parlamentului.”, lansand astfel un atac voalat la adresa sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, care a refuzat audierea in comisia parlamentara. „Daca va veni, va fi evenimentul cincinalului”, subliniaza Piperea.

„Poate ca nu v-ati dat seama, dar a venit toamna si a reinceput sezonul.

n Parlament, se preconizeaza audierea guvernatorului BNR. Daca va veni, va fi evenimentul cincinalului. Probabil ca va refuza insa, pentru ca e la moda ca demnitarii si sefii eterni de institutii, numiti, si nu alesi, sa refuze sa dea socoteala Parlamentului.

Dar, la firul ierbii, detaliile toamnei vor face meciul. 

Asa cum va anuntam deja in finalul sezonului trecut (sfarsitul lui iunie), in Parlament urmeaza sa se dezbata : 

(i) legea care inlatura caracterul de titlu executoriu al contractului de credit, (ii) legea care egalizeaza dobanzile si penalitatile din contractele de credit cu consumatorii cu cele din contractele dintre simplii particulari (in care dobanda este 1% in prezent, penalitatea fiind de maxim 4%, ambele fiind legate de dobanda de referinta a BNR, situata in prezent la 1,75%) si (iv) legea care reintroduce retractul litigios in contractele de credit bancar incheiate cu consumatorii (aplicabil, desigur, atunci cand, din ratiuni de optimizare fiscala, bancile isi vand catre colectorii de creante, cu 2 lei, creditele (ne)performante). 

Exista si o initiativa care vizeaza introducerea in contractele de leasing a regulii darii in plata. 

Toate aceste legi sunt promovate de dl senator Daniel Catalin Zamfir, avand sustinerea prin semnatura a peste 100 de parlamentari, deputati si senatori, deopotriva, atat de la PSD si ALDE, cat si de la PNL (de pe lista lipsesc, evident, parlamentarii USR).

Extrase din declaratiile date de mine ziaristilor de la Bursa :

„Atata vreme cat contractul bancar este titlu executoriu, judecatorul nu se va uita daca acest contract este abuziv sau nu […]. Initiativa din Parlament urmareste concretizarea modificarilor aduse Codului de procedura civila in acest an, intrucat unii judecatori considera ca aceste modificari nu sunt clare in cazul contractelor de credit”.

„Retractul litigios inseamna ca, in timpul desfasurarii unui proces in instanta, debitorul va putea rascumpara creanta de la firma de recuperare la dublul pretului cu discount la care creditul a fost achizitionat de recuperator, moment in care litigiul va fi stins. Acest lucru inseamna ca, daca un colector de creante plateste doi lei bancii pentru o creanta de 100 de lei, atunci consumatorul poate sa-i plateasca 4 lei colectorului si sa scape de datorie”.

„In relatiile dintre simpli particulari, conform legii, dobanda trebuie sa fie mai mica cu 20% fata de dobanda de referinta a BNR, adica, acum, in jur de 1%, iar penalitatile se pot ridica la maxim 4%. Intre comercianti, dobanda poate fi negociata liber. Insa, despre dobanda din contractele incheiate intre comercianti si consumatori, Ordonanta 13/2011, care prevede cele de mai sus, nu mai spune nimic, iar BNR a stabilit ca acesta este un contract comercial. Bancile, in anii de boom, au avut dobanzi si de 12-14%, cand dobanda legala era de maxim 6%. Au fost perioade in care dobanzile au explodat si inclusiv acum dobanzile la credite sunt destul de mari daca le comparam cu cele la depozite. Proiectul de lege care se afla acum in Parlament precizeaza ca si consumatorul trebuie sa beneficieze de aceleasi conditii ca particularii”.”, scrie Piperea, pe Facebook.