Cum sa faci racoare in casa fara sa ai aer conditionat. Trucurile astea te vor ajuta sa faci fata zilelor caniculare

0
80
Zilele caniculare sunt greu de suportat, dar aparatele de aer conditionat nu sunt o solutie pentru toata lumea. Fie ca sunt prea scumpe, fie ca fac zgomot sau pur si simplu nu au cum sa le monteze in casa, multi oameni prefera sa nu le instaleze. Iata cateva trucuri mai vechi si mai noi sa iti racoresti casa si fara aer conditionat.

Aeriseste bine casa la primele ore ale diminetii, cand te poti bucura de aerul proaspat si racoros de afara. Apoi, trage jaluzelele sau storurile, mai ales la ferestrele orientate spre rasarit sau spre apus, ca sa pastrezi o atmosfera placuta in casa, chiar daca este mai intunecata. Seara, dupa ce apune soarele, poti deschide larg ferestrele sa te bucuri de aer proaspat.

Opreste electronicele care emana caldura, daca nu le folosesti pe timpul zilei, precum televizorul sau calculatorul.

Monteaza un ventilator mare in camera in care stai cel mai mult si pune in dreptul lui, pe un scaun inalt, un bol cu multe cuburi de gheata. Curentul de aer se va raci de la gheata si va racori intreaga incapere in cateva minute.

Cand te intorci acasa, daca atmosfera din balcon este incinsa, stropeste pe jos cu apa rece si pune in dreptul usii un cearsaf mai vechi, imbibat in apa rece si stors bine. Cand se usuca cearsaful, il poti uda din nou. Temperatura din balcon va scadea cu cateva grade, iar in camera va patrunde o briza placuta si racoroasa.

Inlocuieste becurile incandescente, care emana caldura, cu becuri moderne, cu lumina rece.

Evita sa folosesti sa gatesti la aragaz sau la cuptor in timpul zilei. Incearca sa iti faci timp pentru gatit, seara, cand atmosfera de afara se mai racoreste.

Schimba cearsafurile obisnuite din bumbac cu lenjerie din satin de culori deschise, precum galben pai sau verde menta. Satinul tine racoare, iar culorile pastelate iti dau senzatia ca resping caldura.

Investeste intr-o izolatie buna, care sa respinga caldura soarelui pe timpul verii si sa pastreze caldura in interior pe timpul iernii.

Evita sa faci bai fierbinti in timpul zilei, pentru ca aburul si umezeala din baie vor spori senzatia de caldura.

Monteaza jaluzele exterioare din lemn sau copertine pentru ferestre, astfel incat soarele sa nu mai bata direct in geamuri si sa incinga sticla. In casa va fi umbra si mult mai racoare!

sursa: Libertatea.ro