Oboseala, senzatia de apatie sau lipsa energiei nu ar trebui puse doar pe seama lipsei somnului. Specialistii vorbesc despre probleme precum boli ale tiroidei, diabet sau depresie care se pot ascunde in spatele acestei stari. Desi suntem tentati sa dam vina pe lipsa somnului atunci cand avem zile in care ne simtim lipsiti de enrgie, specialistii ne contrazic si spun ca in spatele acestei stari se pot ascunde dezechilibre sau chiar boli, scrie eatthis.com.
Anemia. Daca va simtiti frecvent obosit pe tot parcursul zilei, o posibila cauza ar putea fi anemia. Anemia este o afectiune a sangelui care apare atunci cand nu exista suficiente celule rosii pentru a transporta oxigenul din plamani in tesuturi. Primele simptome ale anemiei sunt oboseala, durerile de cap si ametelile.
Depresia.Depresia afecteaza 350 de milioane de oameni din intreaga lume. Printre factorii care contribuie la aparitia acesteia se numara un istoric familial al bolilor mintale, alimentatia necorespunzatoare si lipsa miscarii. Persoanele care sufera de depresie resimt oboseala si tulburari de somn.
Lipsa miscarii. Un studiu publicat in revista „Psychotherapy“ a constatat ca adultii sedentari care au inceput sa faca sport s-au simtit mult mai bine dupa sase saptamani. Nu este nevoie sa ridicati greutati la sala, o plimbare timp de 30 de minute poate creste nivelul energiei.
Diabetul. In cazul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2, glucoza din organism nu este utilizata in mod corespunzator, lucru care duce la cresterea nivelului de zahar din sange, in loc sa fie utilizat pentru energie. Printre factorii care pot prevesti un posibil diabet se numara oboseala, senzatia permanenta de foame si urinarea frecventa.
Probleme ale tiroidei. Daca aveti o tiroida lenesa, hipotiroidism, inseamna ca organismul dumneavoastra nu primeste suficienti hormoni tiroidieni, iar corpul nu primeste suficienta energie. Oboseala cronica este unul dintre primele 10 semne ale problemelor tiroidiene.
Consumati prea putine calorii. Corpul are nevoie de calorii pentru a produce energie. Unul dintre semnele unei alimentatii incorecte este oboseala. Nutritionistul Jim White spune ca nu trebuie sa consumati niciodata mai putin de 1.200 de calorii pe zi.
Consumati prea mult zahar. Este adevarat ca organismul are nevoie de glucoza pentru energie, dar prea mult zahar poate interfera cu nivelul de energie.
Deshidratarea. Corpul are nevoie de hidratare. Unul dintre semnele deshidratarii este oboseala. Asa ca inainte de a lua inca o gura de cafea, nu uita sa bei si apa. Specialistii spun ca pentru a evita deshidratarea produsa de o ceassca de cafea, avem nevoie sa consumam doua de apa.
Nu consumati suficienti carbohidrati. Excluderea carbohidratilor este o metoda des intalnita in cazul persoanelor care vor sa slabeasca. Cu toate acestea, carbohidratii sunt esentiali pentru producerea de energie. Nu toti carbohidratii ar trebui pusi pe lista neagra, nutritionistii recomanda carbohidratii din surse complexe, cum ar fi cerealele integrale, legumele si fructele.
Lipsa vitaminei. D Oboseala este unul dintre principalele simptome ale de deficitului de vitamina D. Pentru a beneficia de vitamina D, nu uitati sa va expuneti in fiecare zi cateva minute la soare.