joi, 22 februarie, 2024

REACTIA premierului Ponta la anuntul PNL de depunere a unei MOTIUNI DE CENZURA

Distribuie:

Publicat:

Premierul Victor Ponta a anuntat pe pagina de Facebook ca a luat act de anuntul facut de liderii PNL privind depunerea unei motiuni de cenzura impotriva Executivului condus de liderul PSD. Sefului Guvernului spune ca respecta dreptul Opozitiei, dar le atrage atetia ca o astfel de actiune are consecinte.

“Am luat act despre anuntul facut de liderii PNL si sigur respect dreptul Opozitiei de a actiona cum considera. Dar pentru a putea avea o reactie serioasa, nu doar politicianista, este nevoie de dialog pentru a lamuri urmatoarele aspecte esentiale :

1 – daca se doresc alegeri anticipate aceasta inseamna ca ramane in vigoare actuala lege ( CCR a decis, la solicitarea chiar a PDL, ca niciun nou sistem electoral nu poate fi aplicat mai repede de un an de la adoptare). Isi asuma PNL aceasta situatie?
2 – inseamna ca noii parlamentari vor fi la fel de numerosi si alesi pe un sistem pe care toti il consideram neadecvat!! Isi asuma PNL aceasta situatie?
3 – pentru a avea anticipate este nevoie , in conformitate cu art 89 din Constitutie, de o procedura care presupune o criza politica de cel putin 60 zile, plus campanie electorala si plus formarea noului Parlament si Guvern! In total cel putin 100 de zile de instabilitate!!! Isi asuma PNL aceasta situatie?
4 – la votul din 15 Decembrie din Parlament rezultatul a fost de 377 voturi de sustinere pentru Guvern si 143 pt Opozitie! S-a schimbat ceva fundamental in raportul parlamentar ?? Stiu de asta doar liderii PNL si nimeni altcineva? O tara are nevoie de o majoritate functionala pentru a indeplini un program serios de guvernare, altfel sa ceri inlocuirea unui Guvern fara sa spui ce pui in loc este un gest cu consecinte negative in toate domeniile! Isi asuma PNL aceasta situatie?”, a scrie premierul Victor Ponta pe contul de Facebook.

Premierul Victor Ponta a facut un apel liderilor PNL “sa avem un dialog si sa gasim un consens in primul rand pentru schimbarea legii electorale, a Constitutiei, a legii finantarii partidelor si a organizarii administrativ- teritoriale! Dupa care sigur facem si alegeri!”. In opinia sefului Guvernului, “interesul strict personal (mai clar spus graba egoista si lacomia de functii a unuia sau catorva) trebuie sa prevaleze fata de aceste obiective cu adevarat de interes public”.

“Astept raspunsurile punctuale la aceste intrebari legitime si reafirm dorinta mea si a Guvernului de a dialoga si munci in comun cu Opozitia pentru binele public”, a mai scris Victor Ponta.

PNL va depune, in sesiunea parlamentara care incepe la 1 februarie, o motiune de cenzura impotriva Guvernului Victor Ponta, au anuntat luni, intr-o conferinta de presa, co-presedintii partidului, Alina Gorghiu si Vasile Blaga.

Alina Gorghiu a precizat ca PNL isi doreste alegeri anticipate, dar fiind un lucru extrem de dificil in acest moment, s-a ales varianta depunerii unei motiuni de cenzura la adresa Guvernului Ponta.

“Opinia noastra nu s-a schimbat, ne dorim alegeri anticipate. Desigur nu suntem copii, stim ca e un lucru care se poate indeplini extrem de dificil. Asta este Constitutia, cu ea defilam si noi, acelor dispozitii din Constitutie ne vom supune.

In afara de faptul ca stim ca e dificil sa ajungem la o guvernare legitima prin alegeri anticipate, vom avea in decursul sesiunii parlamentare care incepe la 1 februarie o motiune de cenzura, pe care o vom stabili ca tema si data in urmatoarea sedinta, imediat ce programul de guvernare va fi prezentat”, a declarat Alina Gorghiu.

Vasile Blaga a precizat, la randul sau, ca optiunea PNL pentru functia de premier ramane Catalin Predoiu.

Predoiu are ca termen limita data de 28 februarie pentru a prezenta proiectul de guvernare al PNL, care va fi supus dezbaterii interne in partid, dar si dezbaterii publice.

“Ne dorim un stat care sa aiba o guvernare care sa puna deasupra interesului individual interesul colectiv si agenda publica sa fie cea care dicteaza proiectele de anvergura ale Guvernului PNL. In momentul acesta, ca urmare a dialogului pe care l-am avut si cu premierul desemnat Catalin Predoiu suntem in etapa in care se merge spre finalizarea proiectuluiz de viziune guvernamentala, care are termen pentru a fi depus intr-o prima forma 28 februarie. In momentul in care pe 28, data limita de prezentare a acestui program de guvernare vom avea materialul, il vom pune in dezbaterea atat interna a PNL, cat si a societatii civile. Vrem o dezbatere reala pe acest program”, a mai declarat Alina Gorghiu.

Citeste si Conflict. Noul PNL sta pe un butoi de pulbere. Vezi de ce

“Nu cred ca poti sa depui o motiune de cenzura daca nu ai un program de guvernare pe care sa il prezinti Parlamentului in secunda doi in care a picat guvernul Ponta”, a adaugat Gorghiu.

Vasile Blaga a precizat ca PNL va initia discutii cu toate partidele parlamentare cu exceptia PSD cu privire la motiunea de cenzura.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img