marți, 5 decembrie, 2023

Autoritatea din Comunicații propune dereglementarea piețelor de terminare a apelurilor de voce la puncte fixe

Distribuie:

Publicat:

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a anunțat luni că propune dereglementarea piețelor de terminare a apelurilor de voce la puncte fixe și mobile în rețelele publice de telefonie.

ANCOM lansează un proiect de decizie care propune retragerea obligațiilor impuse anterior furnizorilor cu putere semnificativă pe aceste piețe, obligații legate de accesul și utilizarea elementelor specifice ale rețelei și infrastructurii, transparența, nediscriminarea și controlul tarifelor.

Evaluarea făcută de ANCOM a arătat că, deși există bariere la intrarea pe piață, circumstanțele concurențiale s-au schimbat semnificativ. Un factor important în această schimbare a fost intrarea în vigoare a Regulamentului Delegat (UE) 2021/654, care reglementează tarifele maxime pentru serviciile de terminare la nivel european. Aceasta a eliminat problema majoră a creșterii excesive a tarifelor pentru terminarea apelurilor în propriile rețele de telefonie, ceea ce reduce considerabil riscul puterii excesive de piață.

Prin urmare, ANCOM propune retragerea obligațiilor pentru furnizorii cu putere semnificativă, întrucât nu mai sunt îndeplinite criteriile legate de obstacolele la intrarea pe piață și eficiența aplicării legii concurenței.

Pentru a permite operatorilor care sunt afectați de aceste schimbări să se adapteze, ANCOM a stabilit o perioadă tranzitorie de un an în care obligațiile specifice impuse anterior vor fi menținute în aceleași condiții.

Proiectul de decizie poate fi consultat pe site-ul ANCOM, iar părțile interesate sunt invitate să trimită observații și propuneri până la data de 23 octombrie 2023. După finalizarea perioadei de consultare, ANCOM va notifica măsurile propuse organismelor relevante la nivel european și național.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img