duminică, 19 mai, 2024

10 reguli simple pentru a nu te ingrasa de sarbatori, de la un nutritionist roman

Distribuie:

Publicat:

Nutritionistul Luiza Eacobescu ne sfatuieste cu privire la regulile de care trebuie sa tinem cont pentru a nu trece in noul an cu kilograme in plus. Specialistul ne recomanda sa avem grija la cantitati si sa nu neglijam combinatiile din farfurie.

Nici nu s-a terminat bine perioada Craciunului ca magazinele sunt din nou neincapatoare. Pe de o parte romanii vor sa se asigure ca vor avea masa imbelsugata de Revelion, dar se mai gandesc si la silueta si la cum ar putea face sa supravietuiasca dezmatului culinar astfel incat 2019 sa nu ii gaseasca cu prea multe kilograme. Am rugat-o pe Luiza Eacobescu, nutritionist Toman Diet, sa ne faca o lista cu principalele reguli pe care trebuie sa le respectam in aceasta perioada, asa incat sa nu folosim reducerile din ianuarie pentru o noua garderoba, cu alte masuri la haine.

Primul lucru pe care trebuie sa il aveti in vedere ca sa nu va ingrasati de sarbatori este sa alegeti o proteina de calitate. Curcanul este vedeta datorita cantitatii crescute de triptofan, hormonul fericirii, si seleniu, adjuvant in metabolism si sistemul reproducator. Fosforul, pe de alta parte, ajuta la metabolizarea carbohidratilor si a grasimilor. In plus, proteina este termogenica, adica ajuta la arderea caloriilor. Evitati cu orice pret prajelile si asta nu doar de sarbatori, ci in orice zi. Aveti liber, in schimb, la gratar, fierbere, cuptor sau abur.

Nu mancati mai mult de doua feluri de mancare la aceeasi masa si aveti mare grija la asocierile alimentare: nu combinati sub nicio forma carbohidrati (cartofi, orez, paste) cu proteine (carne, branzeturi, lactate), ci doar cu legume. Atat carbohidratii, cat si proteinele se asociaza exclusiv cu legumele, acestea continand enzime care ajuta digestia. Nu mancati niciodata dulce dupa masa. Ştiu ca in cultura noastra si nu numai, desertul este sfant, dar sfatul meu este ca daca va e pofta de cozonac sa nu il mancati ca desert, ci pe post de gustare, in prima parte a zilei, eventual cu o cafea. Lasati macar doua ore distanta intre mese, pentru ca digestia sa poata avea loc inainte de urmatoarea gustare.

Nu exagerati cu alcoolul. Acesta inseamna calorii lichide si, in plus, accentueaza foarte mult senzatia de foame. Aveti mare grija la cantitati. Monitorizati-va tot ceea ce va puneti in farfurie si nu depasiti 150-200 g proteina animala pentru doamne si 200-300 g pentru domni. Nu consumati lichide in timpul mesei. Acestea va vor dilua sucurile gastrice, iar digestia se va realiza impartial. Intre mese, beti ceai verde pentru a grabi arderile. sursa: adevarul.ro

A.M.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img