Se pare ca 2017 ar putea fi unul din cei cinci cei mai caldurosi ani ai planetei, potrivit informatiilor de la National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) si NASA.
NASA a spus ca 2017 va deveni, probabil, al doilea cel mai calduros an inregistrat pana acum, imediat dupa 2016, care detronase de pe prima pozitie 2015. Oamenii de stiinta de la NOAA sunt insa de parere ca 2017 va fi al treilea cel mai calduros an.
Gavin Schmidt, om de stiinta specizlizat pe clima la NASA, spune ca probabilitatea ca 2017 sa fie al doilea cel mai calduros an inregistrat pana acum este de 98%.
In clasamentul NOAA, 2016 este, de asemenea, cel mai calduros an. In 2016, incalzirea globala si un puternic El Niño au facut ca temperaturile de suprafata la nivel global sa creasca. Fenomenul El Niño e caracterizat de temperaturi mai blande decat in mod normal in zona de tropice a Oceanului Pacific. Poate declansa o serie de reactii in lant care pot altera clima la nivel global. Reactiile cu pricina incalzesc oceanul si atmosfera.
In 2017, nu am avut parte de El Niño. Chiar si asa, temperaturile de suprafata au fost extrem de mari. NOAA spune ca temperaturile medii globale din acest an sunt cu 0,84 grade celsius mai mari decat cele din secolul 20.
In momentul de fata, se desfasora El Niña, fenomenul in care temperaturile din zona de tropice a Oceanului Pacific devin mai racoroase decat e normal. De-a lungul timpului insa, atat El Niño, cat si El Niña, au pierdut din intensitate, pana in punctul in care a devenit aproape imposibil sa avem temperaturi mai racoroase decat ar fi normal. Ultima luna mai racoroasa decat in medie a fost luna februarie a anului 1985.
Anul 2017 a presupus evenimente climatice extreme – de la uraganele dezastruoase din Oceanul Atlantic si pana la focurile care mistuiesc California si in momentul de fata. Mai mult, un iceberg masiv s-a rupt din banchiza Larsen C din Antarctica, ceea ce ne aminteste cat de mare este miza incalzirii globale.