sâmbătă, 25 mai, 2024

6 semne ale cancerului tiroidian pe care n-ar trebui sa le ignori

Distribuie:

Publicat:

In urma studiilor efectuate, s-a aflat ca femeile sunt de trei ori mai predispuse sa se confrunte cu cancerul tiroidian decat barbatii. Cancerul tiroidian este o crestere anormala a celulelor tiroidiene ce are potentialul de a se raspandi in alte parti ale corpului. Acesta se dezvolta in momentul in care celulele tiroidiene care formeaza glanda in forma de fluture ce este situata dedesubtul corzilor vocale aduna mutatii genetice care duc la cresteri incontrolabile.

Boala este mai predispusa la femei, si desi poate fi gasita la orice gen la orice varsta, se intalneste de obicei la femei cu varste cuprinse intre 40 si 50 de ani. Deocamdata, nu se cunoaste exact motivul pentru care femeile au sanse mai mari sa se confrunte cu aceasta boala, insa expertii tind sa creada ca are de-a face cu hormonii.

Majoritatea persoanelor cu cancer tiroidian nici macar nu observa simptomele, de aceea acesta se detecteaza in timpul altor ecografii. Pentru cancerul tiroidian mai agresiv, exista totusi cateva semne pe care ar trebui sa le urmaresti. Acestea sunt foarte rare, deci daca simti ca te-ai putea confrunta cu una dintre ele, programeaza de indata un consult medical:

Schimbarea vocii. Una dintre modurile prin care cancerul tiroidian agresiv devine simptomatic este prin invadarea structurilor care imprejmuiesc zona, inclusiv nervul care controleaza coarda vocala. Daca acel nerv este invadat de cancer, poate cauza schimbari ale vocii.

Tusesti sange. In mod similar, avand in vedere ca tiroida este asociata cu traheea si esofagul, eliminarea de sange in timp ce tusesti se numara printre simptomele rare ale acestei boli.

Dificultati in respiratie si inghitire. Cancerul tiroidian avansat poate cauza dificultati in inghitire si respiratie, daca tumoarea pune presiune pe structurile din gat.

Diaree extrema. Acest simptom este specific cancerului tiroidian medular. De obicei, pacientii se prezinta la medic cu diaree cronica si sunt examinati de catre gastroenterologi, cateodata chiar luni sau ani buni, incercand sa afle care este cauza, afland, in final, ca este vorba despre carcinom medular. Pentru cei cu cancer medular, intestinele au o activitate intensa, ce ii determina sa mearga la toaleta de 10 – 20 de ori pe zi.

Observi o umflatura la nivelul gatului. Acest simptom va fi observat de un doctor care te va examina in jurul glandelor tiroidiene pentru a se asigura ca umflatura exista. De obicei, aceasta nu este dureroasa. Daca gatul tau a fost supus unor radiatii, in special, esti mult mai predispusa sa contractezi boala. 

Ganglioni limfatici umflati. Pe masura ce cancerul tiroidian se mareste, poate cauza umflarea ganglionilor limfatici intr-o parte a gatului. Trebuie sa stii ca ganglionii limfatici se umfla daca te confrunti cu orice fel de boala – chiar si cu o raceala, deci nu trebuie sa te panichezi in prima faza, ci sa mergi la un consult medical. Avand in vedere ca gradul de agresivitate al acestui tip de cancer variaza, tratamentul este la fel de larg, fiind aplicat individual, in functie de problemele fiecaruia. De aceea, este important sa apelezi la ajutorul unui specialist pentru a-ti prezenta cea mai buna varianta de tratament. sursa: elle.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img