Ficatul este cel mai important organ implicat în detoxifierea organismului. De asemenea, este și singurul organ care se poate regenera de la sine.
Cu toate acestea, deoarece este atât de important în procesul de detoxifiere a organismului, ficatul poate fi suprasolicitat și poate acumula toxine și substanțe dăunătoare.
Pentru a depista la timp o posibilă afecțiune este indicat să urmezi anumite analize și investigații.
Analize recomandate pentru ficat
Primele investigații vor fi cele ale transaminazelor TGP și TGO. O creștere a acestora pot indica o afecțiune hepatică, precum ciroză, cancer, hepatită, pancreatită sau infarct de miocard, potrivit doctorulzilei.ro.
Un nivel anormal, scăzut al albuminei poate de asemenea indica o problemă la nivelul ficatului. Aceasta este o proteină sintetizată de ficat și are rolul de a menține apa în vasele de sânge. De asemenea, un nivel dezechilibrat poate semnala hepatită, boală renală sau ciroză.
Creșterea colesterolului va indica faptul că ficatul nu își poate îndeplini funcțiile metabolice în parametrii fiziologici. Acesta poate duce și la patologii cardiace sau cardiovasculare, nu doar la afecțiuni hepatice. În cazul persoanelor ce consumă excesiv alcool se vor recomanda analizele enzimei Gamma GT pentru a se putea identifica dacă este crescută sau nu. Rezultatele anormale ale enzimei pot însemna ciroză, consum de alcool și droguri, hepatită, cancer, diabet sau insuficiență cardiacă, scrie BZI.