Atentie, romani! Cum sa scapi de amenda primita in perioada starii de urgenta

0
75

Contravenientul poate achita in cel mult 15 zile jumatate din cuantumul amenzii date, precizeaza Avocatul Poporului (AP), in indrumarile postate pe site, marti, privind procesele verbale de contraventie incheiate in aplicarea legislatiei specifice instituirii starii de urgenta.

„Contravenientul poate achita, in termen de cel mult 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii procesului-verbal de contraventie, jumatate din cuantumul amenzii aplicate de agentul constatator (care poate fi diferit in functie de fapta contraventionala savarsita, cu titlu de exemplu: Politia Romana, Jandarmeria Romana, Politia locala, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta si structurile subordonate, directiile de sanatate publica si conducatorii autoritatilor administratiei publice locale), adica jumatate din amenda efectiv stabilita si nu jumatate din minimul amenzii prevazut de lege”, mentioneaza AP.

Conform sursei citate, termenul de 15 zile in care se poate achita jumatate din amenda aplicata, in situatia in care procesul-verbal de constatare a contraventie este inmanat pe loc persoanei amendate, curge chiar din acea zi. Daca procesul-verbal este comunicat la domiciliu (prin posta), termenul de 15 zile incepe sa curga din ziua primirii comunicarii.

„Plangerea impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunilor prevazute la art. 28 suspenda doar executarea platii amenzii, dar nu suspenda executarea sanctiunilor contraventionale complementare aplicate (confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contraventie; interzicerea accesului prin aplicarea sigiliului de catre organele abilitate; suspendarea temporara a activitatii; desfiintarea unor lucrari; refacerea unor amenajari)”, precizeaza AP.

In situatia in care contravenientul pierde procesul si nu a achitat jumatate din cuantumul efectiv stabilit de agentul constatator, va achita ulterior intreaga amenda.

CUM SCAPI DE AMENDA

In caz de anulare sau de constatare a nulitatii procesului-verbal, instanta judecatoreasca dispune sa se achite celui in drept o despagubire care se stabileste in raport cu valoarea de circulatie a bunurilor la momentul confiscarii si care se asigura din bugetul autoritatilor si institutiilor publice beneficiare, informeaza AP.

Conform sursei citate, plangerea se depune la judecatoria in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia. In ceea ce priveste taxa judiciara de timbru, AP mentioneaza ca plangerea impotriva procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, precum si calea de atac impotriva hotararii pronuntate se taxeaza cu 20 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.