sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Barbatul care a tinut in casa o bratara dacica si habar n-a avut! O vreme s-a jucat fie-mea cu ea…

Distribuie:

Publicat:

In urma cu doi ani, Florin Stanciucu, un barbat din Olt, a gasit, sapand in curte pentru temelia unui gard, o bratara masiva, din aur, despre care se presupune ca ar avea o vechime de peste 2.000 de ani, valoarea ei nefiind inca stabilita. Politisti au ridicat, la sfarsitul saptamanii trecute, bratara gasita de Florin Stanciucu, predand-o specialistilor. In urma examinarii, s-a stabilit ca aceasta este confectionata din aur de 24 de K, cantareste 108 g, iar la una dintre capete are reprezentat un cap de lup alungit, continuandu-se cu un corp de sarpe, insemne specifice dacice.

”Am dat de ea in timp ce faceam o temelie pentru gard. Am dus-o in casa, si am lasat-o prin casa. O vreme s-a jucat fie-mea cu ea. Pe urma, a luat nevasta-mea bijuteriile, ce mai avea, si le-a pus toate intr-o geanta. Si-am uitat de ea, a dat din nou de ele acum. Cand am gasit-o stiam eu, nevasta-mea si doi-trei vecini.

Daca nevasta-mea a pus-o acolo unde a pus-o, uitasem de ea, puteam s-o pierd de 10 ori. Acum a dat de ea si o luasem la analizat, cu batrani, cu vecini, intrebam si eu – ba, nene, ai mai vazut asa ceva, ce-ar putea fi? Dar n-am stiut niciodata ca sunt cel mai bogat om din sat, cand eu sunt sarac lipit, vai de mama mea, cumpar paine pe datorie. Va dati seama, am doi copii mici, doar eu lucrez…”, a povestit Florin Stanciucu pentru Adevarul.

Desi nu credea ca obiectul gasit ar fi avut vreo valoare, barbatul spune ca a facut cateva verificari.

”Mi-a zis cineva ca, ba, probeaz-o in otet, sau in acid de baterie, sa vezi daca e de aur. Si pe urma am cautat si pe Internet, de fapt nu eu, ca nu ma pricep, sotia, sa vad ce ar putea fi, si n-am gasit niciunde asa ceva. Erau din alea in spirala. Am zis – ce sa fie, ba?  Si radeau vecinii de mine – ce faci, ba, cu tinicheaua aia?!“, spune Florin Stanciucu.

”Nu am luat in seama ce poa’ sa fie sau ce valoare poa’ sa aibe. O vreme a fost jucaria lu’ fie-mea. Si acum am aratat-o din nou si la alte persoane si a auzit si politia de ea, dar stia si politia, ca mai spusesem. A venit politia la mine ca daca vreu eu sa declar obiectul, si le-am spus – da, dom’ne, bineinteles ca vreau, cum sa nu vreau, si asa nu cred ca are vreo valoare“, incepe barbatul sa povesteasca aventura halucinanta care l-ar fi putut transforma intr-un om bogat.

”Cand au venit la mine, duminica, si mi-au zis – ba , tu stii ce valoare are bratara aia? Ai fost fraier ca nu te-ai dus atunci, cand ai gasit-o, in 72 de ore. Dar daca noi n-am stiut, nici macar prin cap nu mi-a trecut ce e asta. Lucrez si eu de 10 ani, am gasit geanta, am gasit portofel, am gasit bani, am sunat la politie sau am gasit numar si am sunat, am gasit buletinu-n geanta si le-am inapoiat…

Daca politia si aia care au vazut-o nu m-au luat sa-mi spuna – vino, ma, prostule, si declar-o! Politia stia. O stia chiar toata lumea. Am aratat-o la mai multe persoane, nu numai la Politie. A venit politia la mine la servici si m-a intrebat daca vreao s-o declar. Duminica m-am trezit cu patru-cinci masini si cu detectoare, ca e posibil sa mai existe. Le-am aratat unde am gasit-o eu, acolo, aproape de casa mea, dar eu acolo am mai adus niste pamant de umplutura ,si i-am dus si acolo, de unde am mai luat pamantul“, a povestit in continuare barbatul.

Barbatul a povestit ca initial bijuteria era intreaga, insa, dupa ce, o vreme, fetita de nici doi ani s-ar fi jucat cu ea, s-a mai deteriorat, pentru ca, in cele din urma, chiar el a detasat o parte, din curiozitate. ”Ea era intreaga. Intre timp ce s-a jucat fie-mea cu ea, ce alea, s-a rupt varfu’ ala, care avea vreo 15 grame. Si tot eu, de curios, am rupt-o de tot sa vad daca e galben si la mijloc. Cand am vrut sa aflu ce e si cum e“, a relatat barbatul.

Barbatul mai spera la o recompensa, pentru ca ”n-am furat-o,  n-am da nimanui in cap, n-am pitit-o, am tinut-o si intrebam ca prostu’ – ce e asta, ce e asta“. E pregatit si pentru situatia in care nu ar mai primi nimic. ”Daca mi-ar da ceva, de bine, daca nu, tot de bine, doar sa-mi faca si mie cineva o poza, sa mi-o puna la muzeu. Ca muncesc de la varsta de 16 ani si bani tot n-am, tot amarat sunt. Asta e, daca i-am avut si n-am stiut ce sa fac cu ei!“, a mai spus barbatul.

Intrucat bratara ar putea face parte din Patrimoniul National Cultural al Romaniei, a fost inaintata spre examinare specialistilor din cadrul Muzeului National de Istorie, care urmeaza sa se pronunte asupra veridicitatii acesteia.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img