sâmbătă, 18 mai, 2024

BARLAD: “ ROMANIA LA INTALNIREA CU CENTENARUL”

Distribuie:

Publicat:

Astazi, 28 noiembrie, la ora 17.00 va avea loc la Cercul Militar Barlad vernisarea expozitiei de creatii plastice a elevilorintitulata ,,Romania la intalnirea cu Centenarul”, editia a I-a, 2017. Manifestarea reprezinta una din activitatile ampluluiproiect prin care Scoala Gimnaziala “Iorgu Radu” Barlad si institiile partenere isi propun marcarea Centenarului Primului Razboi Mondial si a Marii Uniri dar si a Zilei nationale.

In cadrul acesteia vor expune elevii de la scolile barladene (partenere in proiect si nu numai) remarcandu-se aportul Liceului Pedagogic “Ioan Popescu” Barlad si al Scolii de Arte “N. N. Tonitza”. Expozitia va fi prezentata de profesorii Ghita Cristian si profesorul Marcel Proca, acesta din urma incadrand manifestarea in contextul istoric. Pe parcursul activitatii se vor acorda diplome de participare elevilor expozanti, profesorilor indrumatori si institutiilor care s-au implicat in derularea de pana acum a proiectului. Manifestarea se va incheia printr-un moment artistic la care isi vor aduce contributia elevi ai Scolii Gimnaziale “Iorgu Radu” Barlad si grupul folk coordonat de profesorul Constantin Corneliu Plesu cu elevi de la Colegiul National “Gheorghe Rosca Codreanu” si Scoala Gimnaziala “Episcop Iacov Antonovici”.

“Dorim o participare cat mai larga din randul comunitatii educationale unul din obiectivele proiectului fiind formarea la cat mai multi elevi a capacitatii de reprezentare stiintifica si creativa a proceselor istorice si in special cele legate de semnificatia si simbolistica Centenarului. De asemenea ne propunem o crestere a nivelului de cultura istorica a elevilor, a capacitatii lor de investigare, documentare, de interpretare critica a marturiilor de epoca, astfel incat ei sa fie capabili sa perceapa realitatile trecutului si sa le transpuna in forma stiintifica/literara/artistica/I.T..
Ca o continuare fireasca, a demersului nostru de celebrare a Centenarului, urmatoarele editii ale acestui ciclu expozitional ,,Romania la intalnirea cu Centenarul” vor avea loc pe 17 mai (Ziua eroilor) si 28 noiembrie 2018 in aceeasi locatie. In masura in care activitatile noastre vor avea efectul scontat ne propunem traditionalizarea acestor manifestari” ne-a declarat profesorul Marcel Proca, coordonatorul si initiatorul acestui proiect.
Pe un alt palier proiectul se desfasoara si prin continuareaitinerarii expozitiei “BARLADUL – CAPITALA MILITARA (noiembrie 1916 – martie 1917)” la institutiile partenere Liceul Teoretic “Mihai Eminescu”, Scoala Gimnaziala “Manolache Costache Epureanu”, Colegiul Tehnic “Marcel Guguianu” Zorleni, Palatul Comunal etc.
Totodata va fi lansata si o campanie de donatii de carti, intitulata“LA CEAS ANIVERSAR – O CARTE PENTRU BASARABIA”, in beneficiul unitatilor de invatamant din Cahul – Basarabia, sub lozinca: Citim impreuna! Sarbatorim impreuna! Aceasta activitate se va desfasura pana pe 27 martie 2018 cand se implinesc 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img