duminică, 5 mai, 2024

Calarasi. Condamnat la doi ani cu executare pentru ca a citit mesajele mamei copiilor sai pe Facebook

Distribuie:

Publicat:

Tribunalul Calarasi a pronuntat o hotarare care ar trebui sa ingrijoreze pe cei care acceseaza conturile de pe retelele de socializare sau mail-urile partenerilor de viata. Un barbat in varsta de 42 de ani a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare pentru ca a accesat contul de Facebook al fostei sale concubine. Unii juristi sustin ca este prima sentinta care stabileste in Romania ca mesageria de Facebook, un instrument foarte folosit si in tara noastra, este proprietatea utilizatorului de cont.

Fapta poate parea una obisnuita, dar DIICOT o incadreaza la ”acces ilegal la un sistem informatic”. In 2007, inculpatul a inceput o relatie cu cea care l-a reclamat, de care s-a despartit in 2012.

Inainte de a se produce separarea, femeia si-a creat de pe laptopul barbatului un cont pe Facebook. Ancheta a stabilit ca in perioada 2012 si 2014, barbatul a accesat pe contul respectiv si a urmarit mesajele pe care fosta sa concubina le schimba cu alti barbati, dar si cu fratele ei, despre care considera ca a avut o mare importanta in decizia femeii de a ramane despartita de el. Barbatul a copiat conversatii intregi din mesagerie pe care apoi le-a trimis mai multor persoane, dar, in cele din urma, femeia a aflat si a depus plangere la politie. Pentru cei care considera un gest neimportant accesarea contului de socializare al altei persoane, mai ales cand e vorba de soti sau concubini, este bine de vazut care au fost argumentele instantei pentru condamnare. Fata de perioada relativ mare (2012 – 2014) in care activitatea in fractionala a fost desfasurata, instanta a apreciat ca scopul pedepsei si reeducarea inculpatului nu se pot atinge decat prin executarea acesteia in regim de detentie!

Barbatul a sustinut, in timpul urmaririi penale ca parola contului ii era cunoscuta pentru ca, inainte de despartire, il crease alaturi de femeie. El a recunoscut ca, daca ea ar fi stiut mai devreme ca el citeste mesajele, si-ar fi schimbat parola, dar a sustinut ca nu credea ca face ceva gresit accesand un cont ale carui date le-a aflat de la persoana care il detine. Mai mult, el a spus ca nu a avut reprezentarea comiterii unei infractiuni atata timp cat in anii trecuti el si concubina sa intrau mereu unul pe contul celuilalt, considerand ca nu au nimic de ascuns. Barbatul a fost trimis in judecata de DIICOT – Biroul Teritorial Calarasi la data de 15 aprilie 2017 nu s-a prezentat la proces. Dupa mai multe citatii, el a trimis un fax la instanta in care a spus ca e plecat din tara, ca nu intentioneaza sa revina in urmatorii cinci ani si ca se considera nevinovat, pentru ca nu a stiut ca nu poate accesa contul de Facebook al mamei copiilor sai. Deocamdata dosarul nu are valoare de jurisprudenta (nu poate fi invocat de avocati sau procurori in alte instante) pentru ca decizia nu e definitiva. Sentinta finala va fi pronuntata de Curtea de Apel.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img