sâmbătă, 18 mai, 2024

Bolnavii de TBC, lasati in voia sortii. Peste jumatate dintre medicamentele necesare tratarii bolii lipsesc din Romania

Distribuie:

Publicat:

Organizatia Observatorul Roman de Sanatate anunta ca peste jumatate din cele 28 de medicamente necesare tratarii TBC lipsesc, in conditiile in care in Romania numai anul trecut erau inregistrate 1.167 de cazuri.

"Din cele 28 de medicamente analizate, mentionate ca fiind esentiale sau necesare in tratamentul pentru TBC si TBC rezistent la tratament conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii sau Ghidului metodologic de implementare a Programului National de Prevenire, Supraveghere si Control al Tuberculozei in Romania, un numar semnificativ de 15 medicamente esentiale sunt raportate a avea discontinuitati/dificultati in aprovizionare cauzate de barierele legislative existente in Romania", se arata intr-un raport Observatorul Roman de Sanatate.

Sursa citata mai arata ca aceleasi medicamente care nu sunt incluse in Programul National de Prevenire, Supraveghere si Control al Tuberculozei, apar in Programul National similar pentru HIV.

"Practic, pacientii diagnosticati si cu HIV si cu TBC sunt mai norocosi decat cei care au doar un diagnostic de tuberculoza, deoarece celor din urma le este ingradit accesul la medicamentele necesare vindecarii. Un alt paradox este ca, din cauza legislatiei care guverneaza domeniul, aceste medicamente esentiale in tratamentul tuberculozei nu pot fi finantate din bugetul alocat Programului National de TBC, dar pot fi co-finantate daca sunt aduse in Romania prin intermediul unei autorizatii de nevoi speciale (ANS)", se arata in raport.

“Un pacient cu TBC inrolat in programele cu finantare internationala e mult mai norocos decat un pacient tratat pe programele administrate de statul roman.”- spune un medic specialist dintr-un spital romanesc, citat de Observatorul Roman de Sanatate.

In cursul anului trecut se inregistrau, in Romania, 1.167 de bolnavi de tuberculoza. Potrivit statisticilor, avem cea mai mica rata de vindecare din Uniunea Europeana, iar 1 din 4 cazuri de tuberculoza diagnosticate in UE in 2015 sunt in Romania. Orasele unde au fost inregistrat cele mai multe cazuri sunt: Bucuresti, Dolj, Iasi, Bacau si Constanta.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img