duminică, 12 mai, 2024

Ce le impiedica pe femei sa faca testul Papanicolau

Distribuie:

Publicat:

Un studiu ingrijorator a scos la iveala faptul ca multe femei nu au mai facut un control ginecologic de peste trei ani, iar printre motivele pe care le invoca sunt rusinea si faptul ca oricum nu inteleg ce trebuie sa faca in continuare.

Dr. Laura Marlow de la University College London a realizat mai multe studii despre cancerul pe col uterin si a identificat in cercetarile sale barierele care le impiedica pe femei sa vina regulat la control. Ea a descoperit astfel ca minoritatile etnice duc lipsa de educatie in domeniu si nu cunosc termenii de specialitate. In plus, preconceptiile in ceea ce priveste cancerul de col uterin sunt influentate de parerea despre sex inaintea casatoriei si faptul ca un astfel de diagnostic este considerat rusinos. Unele femei au recunoscut chiar ca nu se duc la ginecolog pentru ca le este frica sa nu dea peste cineva cunoscut.

In primul rand, ginecologii ar trebui sa fie mai bine echipati si sa le explice tuturor femeilor care le trec pragul cabinetului, intr-un limbaj cat se poate de simplificat, la ce foloseste fiecare ustensila si care sunt pasii de urmat, deoarece cand resursele sunt deja imprastiate pe alte lucruri si timpul pentru consultatie este cronometrat, femeile raman neinformate si se simt stanjenite. iar orice mica schimbare va imbunatati situatia, noteaza feminis.ro. 

Ginecologii ar trebui sa recomande pacientelor sa aduca si o alta prietena sau o ruda la control sau macar sa fie insotite de cineva cand vin la cabinet, ca sa inteleaga toata lumea ca nu este nimic rusinos in acest lucru. O alta masura buna ar fi trimiterea periodica de scrisori de informare sau sustinerea la nivel guvernamental a unui program national de constientizare, care desi ar presupune costuri suplimentare, pe termen lung ar aduce multe beneficii. De asemenea, ar putea fi realizat un call-center la care sa apeleze toate femeile care au nedumeriri cu privire la diagnosticul sau reteta data de un medic.

Barierele lingvistice dintre paciente si medici au un impact major asura sanatatii multor femei, ceea ce poate face ginecologii sa fie supusi mai multor plangeri de neglijenta in seviciu. Daca o pacienta nu intelege de fapt ce i se spune, fie pentru ca este de o alta nationalitate fie pentru ca in explicatii sunt folositi prea multi termeni de specialitate, mesajul si seriozitatea unei astfel de afectiuni nu vor ajunge la cine trebuie, iar tratamentele vor fi ineficiente sau schema de tratament va fi aplicata gresit. 

Cu toate acestea, trebuie tinut cont de faptul ca daca pacienta nu este deschisa la a impartasi informatii si a face un minim efort pentru a intelege ceea ce i se zice, medicului ii este foarte greu sa afle tot istoricul medical si sa descopere singur simptomele pe care le are cineva, pentru a putea pune un diagnostic corect. (A.M.)

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img