duminică, 28 aprilie, 2024

S-a descoperit, din greseala, un posibil remediu pentru depresie

Distribuie:

Publicat:

Electrozii plasati precis in anumite locuri pot imbunatati starea oamenilor cu semne de depresie. Rezultatele aduc cercetatorii mai aproape de intelegerea naturii acestei conditii, indicand moduri de tratament.

Neurologul Vikram Rao si neurosavantul Kristin Sellers, ambii de la University of California, San Francisco si colegii sai au studiat 25 de persoane care treceau printr-un tratament pentru epilepsie care presupunea implantarea electrozilor in anumite zone ale creierului, scrie descopera.ro, care citeaza Science News.

La inceputul experimentului, publicat pe 29 noiembrie in Current biology, cercetatorii au rugat pacientii sa efectueze teste de stare, care au aratat ca unii pacienti au semne de depresie, unele dintre ele chiar severe. Apoi, echipa a inceput sa stimuleze diferite regiuni cerebrale cu electrozii implantati. La scurt timp dupa stimulare, savantii au chestionat pacientii cu privire la starea curenta, atat verbal cat si printr-o aplicatie pe tableta.

Multe dintre zonele stimulate nu au avut relevanta pentru schimbarea starii de spirit. Dar cand cercetatorii au stimulat o regiune cerebrala care se afla chiar in spatele ochilor, care se numeste cortexul lateral orbitofrontal, oamenii au relatat ca se simt mai bine. Doar pacientii care au depresie moderata si severa au avut imbunatatiri, ceilalti nu au raportat nicio schimbare.(A.M.)

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img