duminică, 14 aprilie, 2024

Ce se schimbă de la 1 ianuarie 2023. Care vor fi noile tarife pentru energie electrică

Distribuie:

Publicat:

Ce se schimbă de la 1 ianuarie 2023. Guvernanții anunță modificări care îi vizează direct pe români, mai ales pe partea de energie electrică, dată fiind situația din ultimele luni marcată de criza energetică. Potrivit informațiilor apărute în spațiul public, 1 ianuarie 2023 vine cu noi modificări ale preţului la energie.

Ce se schimbă pentru români de la 1 ianuarie 2023

Coaliția de guvernare pregătește noi măsuri pentru români, în sensul în care intenționează să introducă un preţ fix chiar şi pentru consumatorii casnici care depăşesc plafonul deja stabilit. Totodată vor fi modificări şi pentru românii care îşi încălzesc locuinţele cu lemne. Oficialii lucrează la o nouă schemă de compensare în această direcție. Criza energetică impune măsuri noi cu scopul de a ajuta populația să depășească această perioadă grea.

Liderii coaliţiei de guvernare au ajuns la un acord în ceea ce priveşte reglementarea preţului la energie, iar prima modificare va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023.

Astfel, pentru consumatorii casnici rămân valorile de 0,68 lei și 0,80 lei, cu mențiunea că va trebui să fie stabilit un preț fix pentru cei 700.000 de consumatori casnici care nu se încadrează la un consum lunar de până în 255kwh.

Se va elimina pragul de 400 de lei metrul cub din OUG 134/2022

O altă modificare ce va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023 vizează eliminarea pragului de 400 de lei pentru metrul cub din Ordonanța Guvernamentală 134 din 2022.

Oficialii de la Guvern intenționează să introducă o formă de compensare pentru cei care se încălzesc cu lemne de foc, iar în acest sens o variantă ar fi voucherele. Potrivit premierului Nicolae Ciucă, în România sunt trei milioane de gospodării care folosesc lemnul de foc pentru încălzire.

Amintim faptul că statul oferă ajutoare de încălzire românilor cu venituri mici. Ajutoarele pentru încălzirea locuinței pot fi solicitate pentru perioada noiembrie 2022- martie 2023, iar suplimentele pentru energie pentru perioada noiembrie 2022-octombrie 2023.

Facem precizarea că ajutoarele pentru încălzirea locuinţei și suplimentele pentru energie se acordă pe bază de cerere însoţită de actele doveditoare privind componenţa familiei, veniturile acesteia și sistemul de încălzire utilizat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img