Cum a fost provocat incendiul de la Odesa. Primele rezultate ale anchetei

0
67

Ancheta preliminara efectuata de Ministerul ucrainean de Interne arata ca militantii prorusi care s-au baricadat vineri in Casa Sindicatelor din Odesa au dat foc cladirii cu sticlele incendiare pe care le aruncau spre manifestanti nationalisti si proeuropeni, scrie Kyiv Post.

 Conform anchetatorilor Ministerului ucrainean de Interne, zeci de insurgenti prorusi s-au baricadat in Casa Sindicatelor din Odesa si au incercat sa arunce sticle incendiare spre „cetateni pasnici”, o referire la manifestanti care sustineau Administratia proeuropeana de la Kiev.

Unele dintre dispozitivele incendiare artizanale aruncate de militantii prorusi din cladire au provocat incendiul, precizeaza Ministerul ucrainean de Interne.

Incendiul a izbucnit dupa ce sute de militanti prorusi au atacat cu pietre, bate si lanturi un grup de aproximativ 1.500 de manifestanti proeuropeni, in centrul orasului Odesa. Activistii prorusi s-au baricadat in Casa Sindicatelor, care a luat foc in timp ce era asediata de nationalisti. Premierul interimar al Ucrainei, Arseni Iateniuk, a acuzat serviciile de securitate ca nu au luat suficiente masuri pentru evitarea violentelor de la Odesa, soldate cu peste 40 de morti, promitand tragerea la raspundere a celor responsabili.

Potrivit Serviciului ucrainean de securitate (SBU), apropiati ai fostului presedinte Viktor Ianukovici au orchestrat si finantat violentele din Odesa, soldate cu aproximativ 40 de morti si sute de raniti. In incidente sunt implicate grupari paramilitare din regiunea separatista moldoveana Transnistria si grupuri ruse, precizeaza SBU. Cinci locuitori ai regiunii separatiste moldovene Transnistria se numara printre cele 38 de persoane decedate in incendiul produs vineri seara in Casa Sindicatelor din Odesa, a comunicat Politia regionala.

Conform unor surse ruse, incendiul a fost declansat de activisti nationalisti ucraineni, majoritatea membri ai organizatiilor extremiste Sectorul Dreapta si Autoaparare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.