Ziua Regalitatii: Decorari, concerte, un maraton si un Garden Party, in absenta Regelui Mihai

0
59

O ceremonie de decorare a Principesei Maria va deschide, miercuri, seria de evenimente organizate cu ocazia Zilei Regalitatii (10 mai), care va include si doua concerte, un maraton regal, un simpozion si traditionalul Garden Party de la Palatul Elisabeta, desfasurate in absenta Regelui Mihai I.

 Ziua Regalitatii va fi marcata de Familia Regala a Romaniei prin mai multe evenimente, care se vor desfasura in perioada 7-10 mai.

Seria de evenimente va debuta miercuri, la Palatul Elisabeta din Bucuresti. De la ora 19.00, va avea loc in Sala Regilor ceremonia de investire a Principesei Maria cu Ordinul Coroana Romaniei in grad de Mare Cruce, cu ocazia implinirii varstei de 50 de ani, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de Biroul de presa al Regelui Mihai I.

Ceremonia va fi urmata de un dineu, oferit cu ocazia sarbatorii de 10 mai. La eveniment vor participa reprezentanti ai autoritatii politice, ai societatii civile si ai mediului privat. In cadrul evenimentului, Camerata Regala va sustine un recital de muzica clasica si contemporana.

Din partea Familiei Regale vor participa la aceste evenimente, pe langa Principesa Maria, Principesa Mostenitoare Margareta, Principele Radu si Principele Nicolae.

Principesa Maria, fiica cea mica a Regelui Mihai si Reginei Ana, s-a nascut la Copenhaga, in 1964. A facut studii de puericultura. Lucreaza la New York, in domeniul relatiilor publice, in cadrul unei companii private, potrivit site-ului Familiei Regale.

Regele Mihai si Regina Ana au cinci fiice: Principesa Mostenitoare Margareta, Principesa Elena, Principesa Irina, Principesa Sofia si Principesa Maria.

Seria de evenimente dedicate zilei de 10 mai va continua cu simpozionul „Carol I, o viata dedicata Romaniei”, care se va desfasura vineri, de la ora 10.00, la Biblioteca Centrala Universitara „Carol I” (BCU) din Bucuresti. Institutia aniverseaza centenarul inaugurarii Palatului Fundatiei Regale. Deschiderea oficiala a avut loc in prezenta fondatorului sau, Regele Carol I.

La simpozionul organizat de BCU vor participa Principesa Mosenitoare si Principele Radu, dar si personalitati ale vietii culturale si stiintifice.

Totodata, Radiodifuziunea Romana va organiza in ajunul sarbatorii de 10 mai, vineri, de la ora 19.00, la Sala Radio din Capitala, un Concert Regal. Publicul va putea asculta „Simfonia a IX-a” de Ludwig van Beethoven, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare. Din partea Familiei Regale vor lua parte la concert Principesa Maria si Principele Nicolae.

Sambata, 10 mai, vor avea loc cele mai multe evenimente dedicate Zilei Regalitatii.

Astfel, sambata, de la ora 8.00, va fi dat startul la cea de-a treia editii a Maratonului Regal. Participantii vor alerga pe un traseu de 10,5 kilometri in jurul parcului Herastrau. Atat startul, cat si sosirea si premierea vor avea loc la Palatul Elisabeta din Bucuresti.

La startul maratonului concurentii vor fi intampinati de Principele Nicolae, iar premierea castigatorilor va avea loc la Palatul Elisabeta, incepand cu ora 15.00, in prezenta Principesei Mostenitoare Margareta.

Totodata, sambata, de la ora 11.00, Familia Regala va depune flori la statuia Regelui Carol I din Piata Palatului Regal din Capitala. La ceremonie vor lua parte Principesa Mostenitoare, Principele Radu, Principesa Maria si Principele Nicolae.

De asemenea, gardina Palatului Elisabeta va gazdui cea de-a V-a editie a Garden Party, evenimentul urmand sa aiba loc sambata, de la ora 17.30.

Evenimentul, devenit traditie, va aduce impreuna 6.000 de invitati, printre care personalitati ale autoritatii politice centrale si locale, personalitati ale mediilor academic, cultural, stiintific si politic, personalitati ale societatii civile si mediului de afaceri, reprezentanti ai Corpului Diplomatic si ai Clerului. Cei 6.000 de invitati reprezinta toate judetele tarii si Republica Moldova.

Muzica Reprezentativa a Ministerului Apararii Nationale, considerata in prezent cea mai titrata orchestra de suflatori din Romania, va sustine un concert in gradina palatului. La fel ca in anii precedenti, Iacarii Acrobati isi vor da concursul, survoland Palatul Elisabeta.

La Garden Party vor lua parte Principesa Mosenitoare, Principele Radu, Principesa Maria si Principele Nicolae.

Evenimentele dedicate Zilei Regalitatii se vor incheia cu un concert sustinut sambata, de la ora 19.00, de Camerata Regala, la Ateneul Roman. La concert vor lua parte Principele Radu si Principesa Maria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.