CUTREMUR pe piata muncii! Initiativa-BOMBA: Legea care prevede reducerea SEMNIFICATIVA a varstei de pensionare

0
58

Cutremur pe piața muncii! Un proiect legislativ prevede că anumite persoane ar putea ieși cu mult mai devreme la pensie.

Concret, conform propunerii legislative nr. B88/2019, pentru modificarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevede reducerea vârstei de pensionare cu până la 10 ani pentru un stagiu de cotizare de 30 de ani.

Potrivit propunerii de act normativ, persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare în condiţii deosebite de muncă au dreptul la pensie pentru limită de varstă cu reducerea vârstelor standard de pensionare de la cel puţin 4 luni până la 10 ani, scrie bizbrasov.ro.

În expunerea de motive ataşată proiectului legislative este stipulate că „prin această modificare la dreptul la pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare care reprezintă principalul beneficiu al persoanelor care au lucrat în grupa a II-a de muncă şi/sau în condiţii deosebite de muncă, sistemul public de pensii le recunoşte astfel efectul nociv al acestor condiţii şi necesitatea ieşirii mai repede la pensie pentru limită de vârstă, în funcţie de numărul anilor împliniţi de stagiu de cotizare realizat în condiâii deosebite, reducerea vârstei standard de pensionare putând fi realizată cu 4 luni pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite de muncă, respectiv cu 10 ani pentru un stagiu de cotizare de 30 de ani realizat în condiţii deosebite”.

Propunerea legislativă, depusă la Senat pe 13 martie 2019, prevede modificarea Legii nr.263/2010, astfel:

La articolul 18, Iitera a) se modifică şi va avea următorul cuprins: ” a) 4 luni pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite de muncă;”

La articolul 29, după alineatul (12), se introducc un nou alineat, alin. (2), cu următorul cuprins: “(2) locurile de muncă dintr-o unitate economică, similare celor incadrate în condiţii deosebite conform aliniatului (1), vor fi de asemenea incadrate în condiţil deosebite de muncă.”

La articolul 55 alineatul (1), litera a) se modifică si va avea următorul cuprins: “Conform tabelului nr.1, în situaţia persoanelor care au realizat stagii de cotizare în condiţii deosebite de muncă;”, conform documentului oficial.

Pentru ca această propunere legislativeă să intre în vigoare, este necesar să fie adoptată de Parlament şi să fie promulgată de şeful statului, ca apoi să fie publicată în Monitorul Oficial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.