duminică, 25 februarie, 2024

De astazi intra in vigoare taxa de garantie pentru ambalaj – Cat va trebui sa platim in plus pentru o sticla cu apa

Distribuie:

Publicat:

De duminică, vom plăti mai mult pentru sticlele de bere, de suc sau de apă. Asta deoarece revine garanţia pe ambalajele reciclabile. Câte 50 de bani vom lăsa în plus în magazine pentru fiecare sticlă plină, dar ne vom recupera banii atunci când aducem înapoi recipientele goale. Marile magazine sunt obligate să amenajeze spaţii speciale pentru ambalajele colectate de la clienţi, pentru a încuraja reciclarea. Doar că legea stârneşte deja mari confuzii scrie observator.tv.

De duminică dimineaţă, fiecare sticlă reutilizabilă pe care o vom arunca la gunoi ne va costa 50 de bani. Putem economisi sume importante în timp, dacă strângem ambalajele şi le ducem înapoi de unde le-am cumpărat.

Ideea nu li se pare rea românilor cuprinşi de nostalgie, care-şi aduc aminte de vremurile în care stăteau la cozi la alimentară, cu sticle şi borcane în plasă. Pe de altă parte, vânzătorii sunt cuprinşi de confuzie.

” Am auzit şi eu de treaba asta cu reciclarea, dar nu ştiu dacă până la urmă intră şi când”, spune angajata unui magazin.

Unii nici măcar nu ştiu cât este garanţia sau ce ambalaje trebuie să primească.

Garanţia a fost stabilită prin lege la 50 de bani. Practic, dacă înainte plăteam 50 de lei pentru o navetă de 20 de sticle de bere, de duminică vom achita 60 de lei, incluzând garanţia. Dacă ducem înapoi sticlele goale, ne vom recupera cei 10 lei. În program intră toate ambalajele marcate cu semnul "reutilizabil", de la borcane, până la sticlele de bere, de suc sau de apă, care se vor întoarce în fabrică.

Vă puteţi recupera garanţia de la acelaşi supermarket de unde aţi cumpărat sticlele, numai pe baza bonului fiscal. Fiecare magazin din România cu o suprafaţă mai mare de 400 de metri pătraţi trebuie să preia recipientele folosite de la clienţi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img