marți, 21 mai, 2024

Dan Nica (europarlamentar): Romania înregistrează pierderi de energie în valoare de 4 miliarde de euro pe an

Distribuie:

Publicat:

România are peste 20% pierderi de energie sau aproximativ 4 miliarde de euro anual, valoare dublă faţă de media Uniunii Europene (UE), a declarat, luni, într-o conferinţă de specialitate, Dan Nica, membru al Parlamentului European.

"Mix-ul energetic al României este un lucru extrem de puţin cunoscut la nivelul Uniunii Europene, Parlamentului European, chiar şi la nivelul Comisiei Europene. România are un mix care este cu totul şi cu totul special. Noi avem 42,3% regenerabile, dintre care 28% hidro, 10% eolian şi solar, dar avem 24% cărbune, 17% nuclear, 14% pe gaz (…) Din păcate, România are peste 20% pierderi de energie sau aproximativ 4 miliarde de euro, anual, valoare dublă faţă de media Uniunii Europene şi cu 50% mai mari decât în 1990. Grija pentru regiunile care produc cărbune este un element vital pentru noi. Avem nevoie de expertiza şi experienţa Comisiei în a găsi surse de finanţare pentru a sprijini aceste regiuni", a spus Nica.

Potrivit europarlamentarului, ţinta de eficienţă energetică stabilită la nivelul Uniunii Europene prin intermediul noului pachet "Energie curată pentru toţi" este de 32,5%.

"Despre Pachetul "Energie curată pentru toţi" pot să vă spun că s-au încheiat negocierile şi pot să vă spun, în premieră, câteva dintre deciziile care au fost luate, decizii care prezintă o mare provocare şi pentru Guvernul României, şi pentru colegii mei din Parlamentul naţional. Astfel, 32,5% este ţinta de eficienţă energetică a gazelor stabilită împreună cu Consiliul şi Comisia şi, de asemenea, de a spori economiile din energie cu 0,8% pe an. Toate statele membre vor trebui să includă noile prevederi ale Directivei până la data de 30 iunie 2021. Directiva privind energia regenerabilă prevede că trebuie să avem o componentă de minimum 14% biocombustibil pentru transport, până în 2030", a menţionat Nica.

Acesta a adăugat că, în ceea ce priveşte Regulamentul privind guvernanţa, acesta reprezintă un document obligatoriu care trebuie introdus în legislaţia naţională până la data de 31 decembrie 2019.

Dan Nica a subliniat că acest lucru se traduce prin elaborarea Planului naţional integrat privind energia şi clima, care trebuie să se axeze pe cinci puncte principale, respectiv decarbonizare, securitate energetică, eficienţă energetică, piaţa internă a energiei, şi cercetare, inovare şi competitivitate. AGERPRES

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img