Corlăţean: Preşedinţia Romaniei la Consiliul UE înseamnă şi dreptul de a promova anumite teme de interes cu specific naţional sau regional

0
53

Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene înseamnă atât un efort în gestionarea şi finalizarea anumitor dosare, cât şi dreptul de a promova anumite teme de interes cu specific naţional sau regional, a susţinut, luni, într-o conferinţă de specialitate, Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru coordonarea activităţilor parlamentare necesare pregătirii preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019.

"Din punctul de vedere al pregătirii preşedinţiei româneşti la Consiliul Uniunii Europene, la nivelul Parlamentului încercăm să avem o contribuţie extrem de substanţială, o bună cooperare cu Guvernul şi bineînţeles consultări cu partenerii europeni, cu Bruxelles-ul şi în cadrul trioului. Sunt două lucruri pe care aş vrea să le menţionez. În primul rând, în cadrul celor patru tematici viitoare, priorităţi ale Preşedinţiei, în special trei sunt pertinente pentru discuţia pe care o avem astăzi. Voi încuraja preşedinţii de comisii parlamentare care sunt prezenţi în sală să includă teme propuse pentru viitor în domeniul sectorial, în cadrul preşedinţiei la nivelul Parlamentului. În al doilea rând, Preşedinţia României înseamnă, pe de o parte, efortul de continuitate în gestionarea dosarelor şi finalizarea anumitor dosare, dar înseamnă şi dreptul oricărei preşedinţii de a promova anumite teme de interes cu specific naţional sau regional. Deci, e nevoie să găsim un echilibru între cele două dimensiuni: continuitate şi dreptul la a promova pe diviziuni interese specifice. Aici, atât personal, cât şi membrii comisiei pe care o reprezint, am propus Guvernului să aibă o privire în special nu doar asupra dimensiunii sudice, nu doar asupra Balcanilor, ci şi asupra dimensiunii partenerilor asociaţi, începând cu Republica Moldova, Ucraina, Georgia", a spus Corlăţean.

Deputatul a menţionat că, prin prisma preluării preşedinţiei Consiliului UE, o temă importantă se referă la componenta de interconectare energetică.

"De asemenea, componenta de interconectare energetică este esenţială în toată această discuţie. În dimensiunea de interconectare în reţeaua de gaz, avem nevoie să mergem într-un ritm mai rapid, cu termene mai scurte, cu angajament politic şi financiar inclusiv din partea partenerilor instituţionali financiari internaţionali şi, bineînţeles, Comisia Europeană pentru a realiza cealaltă parte de conducte Iaşi – Ungheni – Chişinău. A doua componentă, cea pe zona de energie electrică, cuprinde în principal, şi nu numai, proiectul de interconectare Isaccea – Vulcăneşti. În toate discuţiile anterioare cu partenerii europeni, noi am adus o serie de argumente serioase cu privire la unicitatea de a privi din perspectivă strategică aceste chestiuni", a subliniat demnitarul. AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.