miercuri, 6 decembrie, 2023

Dosarul electronic de sanatate al pacientului, obligatoriu din iunie

Distribuie:

Publicat:

Medicii de familie si unitatile sanitare vor avea obligatia de a deschide, din iunie, un dosar electronic pentru fiecare pacient, in care sa fie trecut istoricul medical al acestuia, util la urgente. Cei care refuza sa foloseasca dosarul vor putea primi sanctiuni, de la avertisment pana la amenzi.

 Dosarul electronic este obligatoriu din 1 iunie, prin noul Contract-cadru privind acordarea asistentei medicale, pentru toti furnizorii de servicii medicale.

Acesta este folosit din aprilie, in perioada de verificare a sistemului, de catre unii medici de familie si de catre spitale, intr-o luna de utilizare fiind initiate 300.000 de dosare.

Din 1 iunie, fiecare roman, indiferent daca este asigurat sau nu, va avea un astfel de dosar electronic.

Initializarea dosarului se face cu ocazia unui prim consult. Dosarul electronic de sanatate va contine toate informatiile medicale care, in mod normal, sunt in fisele de observatie, foile de observatie si registrele de consultatii ale pacientilor.

Foarte importante sunt informatiile din istoricul medical al pacientului utile in situatii de urgenta si considerate a fi vitale: alergii, grupa de sange, boli cronice, proteze, dispozitive, internari si ultimele prescriptii, ultimele doua introduse la cererea medicilor.

La dosarul electronic au acces proprietarii datelor, adica pacientii si medicii curanti. Accesul la dosarul electronic de sanatate se poate face fara acceptul pacientului doar intr-o singura zona, cea de urgenta, iar restul, numai cu acordul acestuia.

“Punctul zero” al dosarului electronic de sanatate a fost in 20 aprilie, cand a inceput initializarea datelor in sistem electronic. Acest proces se face printr-o consultatie, indiferent daca aceasta se face la medicul de familie, in ambulator sau la spital. Din acel moment, toate datele existente in sistemul Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), respectiv internarile, retetele si analizele, sunt adunate in dosarul pacientului.

Din punct de vedere medical, dosarul poate fi accesat de toti medicii care au cod de parafa, sunt specialisti si au semnatura electronica. Sunt in aceasta situatiei 35.000 de medici cu cod de parafa. Accesul se poate face pe baza a doua chei: cardul de asigurari de sanatate, introdus in cititor sau matricea de securitate, si semnatura electronica. Matricea de securitate este elementul alternativ la card, care reprezinta combinatii de cifre de pe orizontala si diagonala.

Matricea de securitate este proprietatea pacientului. Aceasta va fi data pacientului de catre orice medic, inclusiv de spital, ambulator sau de familie.

Pacientul poate sa vada cine i-a accesat dosarul, ora, ziua si IP-ul calculatorului de pe care s-a facut acest lucru.

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, declara recent ca fraudarea in sistemul sanitar nu va mai fi posibila atunci cand se vor folosi dosarul electronic al pacientului si cardul national de sanatate.

CNAS si UTI Romania au semnat, in 28 martie 2013, contractul privind implementarea sistemului informatic integrat pentru Dosarul Electronic de Sanatate, care, potrivit autoritatilor, reuneste intreg tabloul clinic al pacientilor asigurati, sprijinind astfel corectitudinea deciziei medicale bazate pe informatii corelate din surse diferite, dar disponibile in timp real (on-line) si securizat.

Guvernul a aprobat, in 13 mai, pachetele de servicii medicale, de baza si minimal, si Contractul cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru 2014-2015, care vor intra in vigoare la 1 iunie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img