Liderul extremei-drepte italiene, Matteo Salvini, îşi temperează politicile eurosceptice în încercarea de a se poziţiona pe plan intern mai către zona de centru, cu obiectivul să poată juca un rol esenţial pe scena europeană, chiar dacă aceasta ar însemna să-şi dezamăgească susţinătorii cei mai radicali, notează miercuri agenţia Reuters.
Stabilind o nouă direcţie pentru partidul său Liga, devenit tot mai popular, Salvini, de asemenea vicepremier şi ministru de interne, şi-a moderat în ultimele zile poziţiile anterioare ostile monedei euro şi a mărturisit că doreşte să reformeze UE ''din interior'', scrie agerpres.ro.
El a sugerat chiar o ''axă'' politică cu Germania, deşi anterior Liga a acuzat mereu această ţară că dictează în zona euro doar în folosul Berlinului în timp ce condamnă Italia la declin economic prin măsurile de austeritate.
''Axa franco-germană îşi arată limitele. Voi face totul pentru a crea o nouă axă Roma-Berlin'', a spus Salvini luni în faţa presei la Roma. Dar el a admis totuşi că precedenta ''axă'' dintre cele două ţări, cea din al Doilea Război Mondial, nu a sfârşit bine.
Potrivit unor ''insideri'' şi analişti, Salvini are o strategie pe două direcţii: să atragă în Italia votanţii mai moderaţi sau indecişi, în timp ce în cadrul UE va încerca după alegerile europarlamentare să obţină pentru el însuşi un rol central.
Atunci când în anul 2013 a devenit lider al formaţiunii denumite la acea vreme Liga Nordului, Salvini abia îşi revenea după un scandal de corupţie şi era susţinut de mai puţin de 4% din electoratul italian. Dar ascensiunea sa ulterioară a fost remarcabilă.
Făcând o campanie pe o platformă radicală anti-migraţie şi anti-euro, el a reuşit să atragă votanţii nemulţumiţi de rata ridicată a şomajului, de salarii care stagnau şi de migraţia dinspre Africa scăpată de sub control.
Astfel, partidul său, redenumit ''Liga'', a obţinut 17% din voturi la alegerile din martie şi a format în iunie o coaliţie guvernamentală împreună cu formaţiunea anti-sistem Mişcarea 5 Stele. Între timp, popularitatea formaţiunii sale a crescut la peste 30%, conform sondajelor.
Propusa axă cu Germania este menită şi să exploateze slăbirea poziţiei preşedintelui Emmanuel Macron, confruntat în Franţa cu protestele de stradă. ''Salvini poate deveni omul forte al Europei (…) Este o oportunitate incredibilă'', spune Claudio Borghi, un membru al Ligii foarte apropiat de liderul formaţiunii.
Alţii dintre susţinătorii cei mai îndârjiţi ai acestui partid, în special aceia din zona profund eurosceptică, sunt însă mai puţini entuziaşti. Ei sunt contrariaţi de schimbarea abordării lui Salvini în ce priveşte zona euro – din care el cerea odinioară ca Italia să iasă – şi îşi varsă năduful pe reţelele de socializare, unde îl acuză că trădează partidul.
Dar pe de altă parte, abordarea mai puţin ostilă a lui Salvini faţă de UE şi zona euro ar putea fi de natură să-i aducă o anumită susţinere şi din zona mediului de afaceri, mai ales din partea de nord (mai dezvoltată economic) a Italiei, astfel că la europarlamentare ar putea câştiga şi numeroase voturi ale simpatizanţilor formaţiunii Forza Italia a fostului premier Silvio Berlusconi.