sâmbătă, 18 mai, 2024

Iluzie optică, virală pe Internet. Milioane de persoane nu o pot percepe. Ce observi?

Distribuie:

Publicat:

O nouă iluzie optică a stârnit un val de reacții pe Internet! Psihologii au analizat iluzia care "păcălește" reflexele inconștiente ale creierului, dar și a ochilor. Doar 80 % dintre oameni reușesc să experimenteze iluzia, iar cercetătorii nu înțeleg motivul. Tu ce observi?

Iluzia optică constă într-un fundal alb înconjurat cu puncte negre, iar în centrul se află o gaură neagră. Dacă priviți cu atenție pata neagră, puteți percepe că forma se extinde.

Iluzia optică care a stârnit un val de reacții pe Internet
Psihologii de la Universitatea din Oslo au mărturisit că iluzia este extrem de bună pentru a păcăli creierul, iar pupilele mai multor oameni sunt dilatate pentru a lăsa să intre mai multă lumină, iar acest lucru s-ar întâmpla și dacă am intra într-un loc întunecat.

Dacă zona din mijloc era colorată în loc să fie neagră, atunci pupilele se contractau ca și cum ochiul s-ar fi adaptat la o lumină mult mai puternică.

''Această iluzie optică este una extrem de dinamică: gradientul de umbră al petei negre centrale evocă o impresie optică puternică, de parcă privitorul s-ar îndrepta înainte într-o gaură sau într-un tunel", a explicat într-un comunicat Dr. Bruno Laeng, profesor la Departamentul de Psihologie al Universității din Oslo și primul autor al studiului pe marginea iluziei optice, potrivit ilike-it.ro.

Ce au descoperit cercetătorii
Într-un experiment cercetătorii au arătat imaginea la 50 de persoane cu o vedere normală și le-au cerut să-i evalueze iluzia. Aceștia au măsurat mișcările ochilor, dar și dilatările și constricțiile inconștiente ale pupilelor.

Cercetătorii nu am înțeles motivul pentru care participanții nu au putut să perceapă iluzia. Aproximativ 14 % nu au perceput nicio modificare atunci când au privit zona centrală a imaginii, în timp ce 20 la % nu au perceput dacă aceasta era colorată sau nu.

Cu cât persoanele au evoluat mai puternic intensitatea iluziei, cu atât diametrul pupilei lor s-a dilatat. Cei care nu au putut să perceapă iluzia, nu au avut nici o modificare în zona pupilei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img