Lituania i-a acordat statut oficial liderei opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaia

0
25

Lituania i-a acordat luni liderei opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaia, şi echipei sale statut oficial în această ţară baltică, relatează agenţia DPA.

''Începând de astăzi, reprezentarea belarusă democratică în Lituania este o instituţie acreditată'', a declarat ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis. Totuşi, a adăugat el, aceasta nu va fi considerată o reprezentanţă diplomatică cu drepturile şi privilegiile ce ar decurge dintr-un asemenea statut. ''Recunoaştem voinţa democratică a poporului (belarus), nu un stat sau o organizaţie internaţională'', a explicat el.

Însă această acreditare reprezintă un pas simbolic către recunoaşterea legală a societăţii civile belaruse şi a efortului ei pentru realizarea unor schimbări democratice în propria ţară, a mai spus şeful diplomaţiei lituaniene, informează Agerpres.ro.

Această reprezentanţă va fi condusă de Svetlana Tihanovskaia, opozanta care s-a refugiat în Lituania după ce a pierdut în august anul trecut alegerile prezidenţiale în faţa preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, într-un scrutin pe care opoziţia belarusă îl consideră fraudat.

UE nu-l mai recunoaşte pe Lukaşenko şef al statului şi a impus sancţiuni împotriva lui şi a susţinătorilor săi în urma reprimării mişcării de opoziţie.

Tihanovskaia a mulţumit Lituaniei pentru ''pasul important de a delegitima regimul Lukaşenko'' prin acceptarea unei reprezentanţe a opoziţiei belaruse. ''Acest statut presupune că poporul belarus este acum reprezentat într-o ţară a UE'', consideră ea.

Critici faţă de hotărârea Lituaniei au venit dinspre Rusia, care-l susţine pe Lukaşenko. ''Este uimitoare imprudenţa cu care anumite state (…) continuă să se amestece în afacerile interne ale Belarusului'', a scris pe Telegram preşedintele Comisiei de Politică Externă din Duma de Stat a Rusiei, Leonid Sluţki.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.