duminică, 14 aprilie, 2024

Masurile guvernului au dus la scaderea dobanzilor

Distribuie:

Publicat:

După un 2018 lipsit de turbulențe în ceea ce privește imobiliarele, în 2019 startul a început cu schimbări cu bătaie lungă. Schimbări benefice pentru români.

Zilele acestea, Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere un proiect de hotărâre prin care se vrea modificarea schemei de calcul a dobânzilor pentru cele mai importante programe la care aderă românii: Prima Casă, Prima Mașină și “Investește în tine”.

Ministerul Finanțelor Publice a publicat deja pe site proiectul de Hotărâre pentru modificarea unor acte normative în domeniul programelor guvernamentale de garantare în numele și în contul statului.

Teodorovici, după ce a decis înlocuirea ROBOR cu noul indice IRCC vrea să modifice și schema de calul a dobânzilor și pentru restul programelor prin aplicarea noului indice și celorlalte credite garantate de stat.

Așa cum a anunțat și BNR, noul indice este o variabilă care intră în metoda de calcul a dobânzii la credit, acesta se numește IRCC – indicele de referință pentru creditele consumatorilor, iar aceasta este de 2,36%, față de 3,32%. Banca Centrală doar a aplicat noua formulă de calcul pe care Guvernul a stabilit-o. Este vorba despre „media aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul IV 2018.” De fapt, este o medie ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa monetară interbancară (indicele zilnic).De asemenea, zilele trecute Eugen Teodorovici a promis în fața oamenilor că până la sfârșitul lunii mai se va restitui taxa auto care li se cuvine românilor.

“Ştiţi că eu am anunţat foarte clar că voiam să nu mai fie la ANAF nicio decizie de impunere neemisă. O să verific luni la ANAF. Obligaţia este ca noi să restituim, în cursul lunii mai, taxa pe mediu sau taxa de timbru, cum i se spune ei. Banii sunt alocaţi, nu va fi o problemă”, a spus Teodorovici.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img