duminică, 19 mai, 2024

Mesajul dramatic al colegilor lui Dumitru Farcas: ”Folclorul romanesc a…”

Distribuie:

Publicat:

Cantaretul de muzica populara Aurel Tamas considera ca decesul lui Dumitru Farcas este ”o pierdere imensa” pentru folclorul romanesc, acesta fiind cel care a inobilat taragotul cu care a slujit neamul romanesc. Aurel Tamas a declarat, marti, corespondentului MEDIAFAX ca Dumitru Farcas a fost un bun crestin, un bun ardelean, un bun roman.

”E greu sa vorbesti despre faptul ca a plecat dintre noi Mitru Farcas, parea vesnic. A inobilat un instrument cu care a slujit neamul romanesc de cand se stie. Sunetul taragotului va ramane vesnic in constiinta acestui neam. Mitru a fost un bun crestin, un bun ardelean, un bun roman, un om de nadejde, este o imensa pierdere pentru folclorul romanesc”, a spus Tamas. Si cantaretul de muzica populara Ovidiu Purdea Somes a afirmat ca Dumitru Farcas a fost unul dintre cei mai frumosi romani pe care i-a cunoscut, considerand ca acesta putea fi numit ”voievod al taragotului”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

”Alaturi de Grigore Vieru si Florin Piersic, Dumitru Farcas a fost unul dintre cei mai frumosi romani pe care i-am cunoscut. I-am admirat frumusetea talentului, generozitatea sufletului si spiritul de roman. Rar mi-a fost dat sa intalnesc un artist care sa se daruiasca bucuriei de a fi roman. Mi-a ramas o destainuire a sa, potrivit careia, intr-o intalnire mai veche de la Cluj, poetul Nichita Stanescu ii spunea ca daca Bach a fost un got, Dumitru Farcas a fost un tara-got. Eu i-am spus ca, daca in tara cantecului meu mai este nevoie de o tara, aceasta sa se numeasca Tara taragotului, iar voievod al taragotului sa-l punem pe Mitru Farcas”, a spus Purdea Somes. Interpretul de muzica populara, taragotistul Dumitru Farcas, a murit in noaptea de luni spre marti intr-un spital din Cluj, in urma unui infarct. Taragotistul avea 80 de ani. Directorul Casei de Cultura a Studentilor Cluj, Flavius Milasan, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, ca detaliile privind inmormantarea lui Dumitru Farcas vor fi comunicate de familie.

”In noaptea de luni spre marti a decedat Dumitru Farcas in urma unui infarct, era internat la un spital din Cluj-Napoca. In luna mai a implinit 80 de ani. Era pensionar, dar avea si functia de consultant artistic la CCS, iar Sala Mare a institutiei ii poarta numele. Transmitem condoleante familiei”, a spus Milasan. In luna mai, Farcas a implinit varsta de 80 de ani, ocazie cu care presedintele Klaus Iohannis i-a oferit Ordinul National "Serviciu Credincios" in grad de cavaler.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img