Mihail Frunze, “succesorul” lui Lenin

0
48

Mihail Frunze, “succesorul” lui Lenin. S-a născut la Biskek, la 2 februarie 1885, tatăl său fiind de origine moldovean. După preluarea puterii din octombrie 1917, Frunze a devenit comisarul politic al provinciei Voznesensk.

În primele zile ale Războiului Civil Rus, a fost numit şef al Grupului de Armate Sud. Armata lui Frunze învinge armata albilor condusă de amiralul Aleksandr Kolceak din Omsk .

În 1921, a fost ales în Comitetul Central al Partidului Rus Bolşevic, iar la 2 iunie 1924 a devenit membru candidat al Politburo. În ianuarie 1925 este numit Preşedinte al Consiliului Militar Revoluţionar.

Mihail Frunze, “succesorul” lui Lenin

Mihail Frunze era considerat drept un potenţial succesor al lui Lenin graţie cunoştinţelor sale atât în materie teoretică, cât şi în aplicarea lor practică, realizând progrese pentru Partidul Comunist.
Frunze suferea de ulcer gastric şi în timpul intervenţiei chirurgicale – una de rutină, de altfel – a fost otrăvit cu cloroform. Există voci care afirmă că cel care l-ar fi otrăvit era nimeni altul, decât Stalin, neexistând însă dovezi în acest sens.

Cine a fost Lenin

Vladimir Ilici Lenin a fost primul premier al Uniunii Sovietice și fondatorul ideologiei cunoscute sub numele de leninism.

Lenin a murit la 21 ianuarie 1924. La puțin timp după deces, au început să circule zvonuri potrivit cărora ar fi suferit de sifilis. Cauza oficială a morții lui Lenin a fost ateroscleroza cerebrală sau al patrulea atac cerebral.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.