miercuri, 21 februarie, 2024

Ministrul Muncii revolutioneaza legea salarizarii.Va exista o ierarhie. Presedintele si premierul, acelasi salariu

Distribuie:

Publicat:

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, presedinte interimar al PSD, a declarat cu privire la Legea salarizarii si implicit, a diferentei intre raportul minim si maxim, ca va exista o ierarhie, astfel incat situatiile in care un secretar de stat castiga mai mult decat un ministru sa nu mai fie intalnite. Potrivit ministrului Muncii, se vor situa pe acelasi palier de salarizare prim-ministrul, seful statului, presedintele ICCJ, presedintele Camerei Deputatilor si presedintele Senatului.

“Ne-am asumat anumite angajamente politice si ma refer la Legea salarizarii, precum si la Legea privind venitul minim de insertie, care va pleca in Parlament, in cursul acestei luni. In primul rand, este un haos in salarizarea celor care au grija de sanatate, de educatie, cei care trebuie sa furnizeze servicii publice de calitate la nivelul admistratiei publice locale. Medicii sunt in sistemul bugetar si sunt salarizati pe baza legilor existente in sistemul de salarizare bugetar. Criteriile acestei legi au fost negociate si stabilite de comun acord cu institutiile financiare internationale. Raportul intre minimum si maximum e 1 la 18.  Pe prima treapta intra prim-ministrul, intra presedintele, presedintele ICCJ, presedintele Camerei Deputatilor si presedintele Senatului – exact salariul egal pentru cele trei puteri in stat”, a declarat Rovana Plumb.

Intrebata daca va majora din nou salariul minim pe economie, ministrul Muncii a raspuns:

“Sigur, asa cum ne-am angajat, in ianaurie 2016, vom avea un salariu minim pe economie de 1.200 de lei, astazi este 1.050 de lei”.

In acest context, intrebata daca medicii si profesorii se vor situa pe aceeasi treapta de salarizare, ministrul Muncii a specificat faptul ca “toate aceste asezari in sistemul de salarizare se vor face numai pe baza de consultari”.

“Nu as vrea sa creez senzatia ca ministrul Muncii cunoaste toate detaliile din sectorul de activitate. Toate aceste asezari in sistemul de salarizare se vor face numai pe baza de consultari. Ceea ce am introdus suplimentar e criteriul de performanta. Trebuie si venim cu o viziune moderna care sa corespunda realitatii socio-economice ale anului 2015, in Romania. Modul in care gandim si viziunea e optimista in ce priveste implementarea Codului Fiscal”, a explicat ministrul Muncii.

Totodata, Rovana Plumb a clarificat faptul ca nu vor mai exista situatii in care un secretar de stat sa castige mai mult decat un ministru.

“Va fi o ierarhie in functie de mai multe criterii si principii. In ce ne priveste pe aparatul guvernamental, in functie de raspunderile pe care le avem”, a precizat Plumb.

Intrebata daca sefii de companii de stat intra in Legea salarizarii, Plumb a precizat ca nu s-a ajuns la o concluzie clara, in acest sens, in cadrul negocierilor duse cu institutiile financiare internationale.

“Atata timp cat sunt in mediul concurential, discutam intr-un alt mod. Dar, am ramas in consultare cu institutiile financiare internationale. Nu am ajuns la o concluzie, daca ‘da’ sau ‘nu'”, a spus Rovana Plumb.

Pe de alta parte, intrebata daca nu considera ca exista o inechitate in sistemul de salarizare privind modul in care e remunerata o persoana care nu are studii superioare fata de o persoana care a terminat cel putin o facultate, Plumb a explicat:

“Tot ceea ce inseamna reprezentanti ai celor care lucreaza in sistemul bugetar au semnalat faptul ca acest rezultat al cresterii salariului minim pe economie e egal cu suprapunerea a 19 clase de salarizare in sectorul bugetar si, de aceea, s-a ajuns la aceasta anomalie. Prin noua lege a salarizarii vrem sa corectam si am convenit cu ministrul de Finante sa urgentam calendarul intalnirilor si consultarilor cu partenerii sociali, astfel ca,  la inceputul lunii octombrie sa venim cu noua lege a salarizarii”, a spus ministrul Muncii.

Intrebata daca se poate trai cu o pensie de 400 de lei, presedinte interimar al PSD a precizat ca tot ceea ce va depinde de minister pentru a dirija bunastarea crestere economice catre cetatean va fi intreprins.

“Nu, aceasta e pensia pe care o denumim pensie sociala si pe care am marit-o. Tot ceea ce depinde de noi pentru dirijarea bunastarii cresterii economice catre cetatean o vom face. Primul pas a fost facut in ceea ce ii priveste pe cei care au lucrat o viata intreaga: am ridicat limita de la care se aplica impozitul in fiecare an cu 50 de lei. Avem in vedere si lucram cu Casa Nationala de Pensii sa vedem cum putem sa majoram veniturile acestor persoane”, a spus Rovana Plumb.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img