Orice persoană s-a confruntat, măcar o dată în viață, cu o durere de cap. Frecvența și intensitatea durerilor de cap (numite și cefalee) pot ascunde afecțiuni mai grave, însă ce înseamnă dacă durerea de cap apare după somn? Cercetările în domeniu sugerează că există o legătură între migrene și tulburările de somn.
Care sunt tipurile de dureri de cap
O durere de cap poate provoca o durere surdă și continuă, ascuțită sau pulsantă. Este posibil să te confrunți cu o durere de cap pentru scurtă vreme (o oră sau mai puțin) sau pentru o perioadă lungă de timp, până la câteva zile.
Tipurile de dureri de cap care sunt uneori asociate cu durerile de cap matinale (după somn) includ:
migrena
cefaleea cluster sau „în ciorchine”
cefaleea hipnică
cefaleea datorată stările de tensiune
hemicrania cronică paroxistică (o cefalee localizată)
durere de cap cauzată de supradozajul de medicamente
Cauzele durerilor de cap matinale (imediat după somn)
Insomnia
Insomnia afectează tiparele de somn și duce la ceea ce se numește privarea de somn. Această afecțiune este o cauză predominantă a durerilor de cap matinale, potrivit doc.ro. Insomnia te poate împiedică să dormi suficient prin faptul că:
te ține treaz atunci când încerci să adormi;
te trezești în timpul ciclului de somn;
îți provoacă un somn neliniștit (agitat).
Lipsa somnului cauzată de insomnie poate cauza și dureri de cap de tipul migrenelor.
Depresia sau anxietatea
Regiunile creierului și neurotransmițătorii legați de somn și durere influențează și starea de spirit. Fiziologia comună este cel puțin o parte din motivul pentru care anxietatea și depresia sunt ambele comune la persoanele cu migrene și tulburări de somn.
De fapt, un studiu din 2020 a confirmat o legătură între durerile de cap și cazurile crescute de anxietate și depresie 1. Acestea pot duce la episoade de insomnie, ceea ce crește riscul de apariție a durerilor de cap de dimineață.
Sforăitul sau sindromul de apnee în somn (SAS)
Întreruperea somnului normal, provocată de sforăit sau sindromul de apnee în somn pot fi sursa durerilor de cap cu care te confrunți dimineața devreme. Persoanele cu apnee obstructivă în somn se confruntă cu respirație întreruptă sau oprită în timpul somnului. Sindromul de apnee în somn afectează între 2% și 9% dintre adulți, potrivit statisticilor.
Durerile de cap matinale sunt un simptom comun al sindromului de apnee în somn. Aceste dureri de cap, de obicei:
Apar de mai mult de 15 ori pe lună
Afectează ambele părți ale capului
Nu implică simptome de migrenă (greață, amețeli, modificări ale vederii, zgomot și sensibilitate la lumină)
Trec în cel mult patru ore de la trezire
Durerea din cauza durerilor de cap de dimineață este descrisă mai degrabă ca dureroasă decât ascuțită. Aceste dureri de cap nu apar în alte momente ale zilei.
Într-un studiu recent la care au participat persoane cu sindromul de apnee în somn, 29% dintre acestea au raportat că suferă de dureri de cap matinale 2. Deși cauza exactă a acestor dureri de cap induse de apneea în somn este neclară, aceasta este adesea atribuită sforăitului puternic, un alt simptom comun al sindromului de apnee în somn.
Îți poți trata apneea în somn folosind un aparat CPAP, care poate reduce sau elimina durerile de cap de dimineață.
Scrâșnești din dinți noaptea (bruxismul)
Scrâșnitul din dinți se numește, în limbaj de specialitate, bruxism. Acest lucru se poate întâmplă în timpul nopții ca o încleștare involuntară a dinților în timp ce persoana doarme. Bruxismul îți poate provoca o durere de cap atunci când te trezești dimineața.
Această mișcare puternică și excesivă duce, de asemenea, la uzura dinților, dureri musculare și deteriorarea gingiilor. Cauzele bruxismului în somn includ maxilarul cu formă neregulată, stresul și anxietatea, întreruperea somnului, consumul de alcool și cafea.
Durerea este, în general, surdă și poate fi resimțită în apropierea tâmplelor.
Un medic stomatolog poate determina dacă ai bruxism în somn. Tratamentul implică adesea purtarea unei gutiere pe timp de noapte. De asemenea, medicul dentist poate prescrie medicamente pentru gestionarea durerii și poate recomanda terapie cognitiv-comportamentală pentru a gestiona stresul și anxietatea.