ONU, cifre de coșmar despre violenţele din Afganistan

0
30

Un nou val de violenţe în două districte din provincia afgană Nangarhar (est) a provocat strămutarea a peste 56.000 de persoane, a indicat joi ONU, relatează agenţia DPA.

Potrivit unui raport al Biroului ONU pe probleme de coordonare în domeniul umanitar (OCHA), 56.329 de persoane din districtele Khogyani şi Sherzad erau strămutate la 30 aprilie.

OCHA precizează că două centre de înregistrare au fost înfiinţate în districtele Sherzad and Surkhrod de-a lungul şoselei pentru a înregistra persoanele în curs de strămutare. Centrele au fost conduse de către două echipe de voluntari tineri din Sherzad şi au fost supervizate de către autorităţile de district, având loc un schimb zilnic de informaţii cu autorităţile locale şi agenţiile umanitare.

Înregistrarea a fost încheiată pe 30 aprilie 2019, deoarece strămutarea s-a oprit pentru moment.

Purtătorul de cuvânt al guvernatorului din Nangarhar, Attaullah Khogyani, a declarat pentru DPA că strămutările de persoane au loc din cauza luptelor care au izbucnit în urmă cu circa opt zile între insurgenţii talibani şi gruparea Stat Islamic (SI). El a precizat că forţele afgane au respins ambele grupări şi că au fost întreprinse lovituri aeriene în cele două districte pentru a acorda sprijin forţelor terestre, şi că luptele au încetat acum.

La rândul său, OCHA a indicat că luptele au început pe 22 aprilie.

Confruntări între combatanţi talibani şi ai Statului Islamic au izbucnit în provincie de mai multe ori în legătură cu controlul asupra teritoriului, înregistrându-se zeci de morţi în ambele tabere. Dar civilii au avut cel mai mult de suferit din cauza conflictului brutal din Afganistan. Conform OCHA, aproape 80.000 de persoane au fost strămutate în perioada 1 ianuarie-22 aprilie 2019.

Numărul total de persoane strămutate în Afganistan în 2018 a fost de peste 380.000.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.