Prin ce difera diabetul simplu de sindromul metabolic

0
70

Depunerea colesterolului pe peretii interiori ai arterelor, proces numit ateroscleroza, este principala cauza a celor mai multe boli cardiovasculare – cardiopatia ischemica si afectiunile vasculare inrudite: accidentul vascular cerebral, arteriopatia aterosclerotica periferica, bolile aortei sau afectarea ischemica a altor organe (ochi, rinichi etc). Prin crestere neintrerupta, placile de colesterol vor ingusta progresiv vasele de sange pe care le afecteaza, reducand astfel fluxul sanguin.

Nu exista o cauza unica de declansare a procesului aterosclerotic, ci mai degraba o serie de factori care pot fi incriminati pentru aparitia si agravarea aterosclerozei. Acesti factori au primit titulatura de „factori de risc cardiovascular“, tocmai pentru a sublinia ca prezenta lor confera persoanei care le intruneste un risc crescut de a se imbolnavi de inima: cu cat un individ a acumulat mai multi astfel de factori de risc, cu atat va fi mai mare probabilitatea de aparitie a unei boli cardiovasculare.

Factorii de risc cardiovascular cei mai importanti sunt: fumatul, hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, cresterea colesterolului, obezitatea, predispozitia ereditara (daca parintii au suferit de boli cardiovasculare la varste tinere), stresul, sedentarismul, abuzul de alcool si mancarea nesanatoasa – bogata in grasimi si dulciuri, sarata si lipsita de legume si fructe. Asupra celor mai multi dintre acesti factori de risc putem si trebuie sa intervenim pentru a reduce riscul aparitiei cardiopatiei ischemice si a celorlalte boli vasculare inrudite.

S-a constatat ca unii factori de risc se regasesc deseori asociati la acelasi individ – este vorba de persoanele obeze, hipertensive, care au diabet zaharat si prezinta alterarea raportului normal intre grasimile din sange. Aceasta asociere a primit denumirea de „sindrom metabolic“ si reprezinta pentru persoana afectata un risc marcat pentru dezvoltarea sau agravarea unei boli cardiovasculare.

Pe langa predispozitia ereditara, cauzele sindromului metabolic sunt alimentatia excesiva si dezechilibrata, sedentarismul si excesul de alcool (in special bere si vin), cauzate in primul rand de lipsa unei informari corecte si de absenta unor programe educative de sanatate coerente din partea autoritatilor sanitare. Fiecare dintre factorii de risc care compun sindromul metabolic favorizeaza aparitia celorlalti (de exemplu, obezii sunt predispusi la hipertensiune arteriala, diabet zaharat sau dislipidemii), si prin potentare reciproca conduc la cresterea riscului cardiovascular.

Forurile medicale internationale atrag atentia ca sindromul metabolic este din pacate din ce in ce mai des intalnit, mai ales in randul populatiei din tarile in curs de dezvoltare, cum este cazul Romaniei, si va avea ca efect, in absenta unor masuri energice si consecvente, cresterea fara precedent a prevalentei bolilor cardiovasculare si a mortalitatii acestora.