joi, 9 mai, 2024

Un adevarat sedativ natural

Distribuie:

Publicat:

Pentru insomnie si anxietate, radacina de valeriana ramane unul dintre cele mai bune remedii naturale. Valeriana este o planta originara din Europa si Asia, unde prefera fanetele si luminisurile de padure. Numele ei provine din limba latina, „valere“ insemnand sanatos, puternic. Majoritatea constituentilor activi se concentreaza in radacina, care se recolteaza in februarie-martie sau, cel mai bine, toamna, dupa ce tulpina si frunzele s-au uscat.

Valeriana se foloseste ca sedativ si tratament impotriva anxietatii de aproximativ 2.000 de ani. in secolul II, de exemplu, era folosita ca tratament pentru insomnie. Specii inrudite erau folosite in medicina traditionala chineza si medicina ayurvedica. Unguentele pe baza de valeriana erau folosite pentru a trata arsurile si acneea, iar ceaiurile si pudra (obtinuta prin macinarea radacinii uscate) erau folosite pentru tratarea flatulentei si altor probleme digestive, insuficientei cardiace congestive, problemelor tractului urinar si anghinei pectorale. Extractul de valeriana a devenit popular in secolul al XIX-lea in America si Europa si de atunci continua sa fie prescrisa de medicii specialisti ca medicament sedativ.

Valeriana nu trebuie administrata femeilor insarcinate sau copiilor. De asemenea, este interzisa persoanelor care folosesc medicamente pentru insomnie sau anxietate, cum ar fi benzodiazepinele. Efectele secundare ale valerianei mai includ dureri de cap, ameteli, prurit (mancarimi), indigestie, somnolenta pe parcursul intregii zile, gura uscata. La persoanele care au consumat perioade lungi produse pe baza de valeriana s-a constatat un anumit grad de afectare a ficatului, nu se stie insa daca de vina sunt compusii activi din planta sau aditivii folositi la prepararea produselor respective. Oricare ar fi explicatia, trebuie folosita cu precautie.

Valeriana poate cauza somnolenta excesiva sau indigestie in combinatie cu alte medicamente, cum ar fi lorazepam sau diazepam, unele antidepresive, narcotice (cum ar fi codeina), si barbiturice ca fenobarbitalul, precum si in combinatie cu unele plante medicinale (hamei sau iarba matei).

Radacina de valeriana se foloseste sub forma de pulbere, infuzie, extract sau tinctura. Infuzia se prepara dintr-o lingurita de radacina uscata si macinata la 250 ml de apa clocotita. Se bea seara, la culcare, intreaga cantitate, nu in timpul zilei pentru ca poate provoca somnolenta. Tinctura de valeriana se poate procura din plafar si este mai bine tolerata decat infuzia, din cauza gustului.

Valeriana poate fi folosita si in combinatie cu alte plante medicinale. Din radacina acestei plante si flori de musetel, passiflora si gura lupului se obtine o infuzie, folosind cantitati egale din fiecare planta, care se bea seara inainte de culcare. Infuzia se obtine dintr-o lingura de amestec de plante la o cana de apa si se recomanda in insomnii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img