marți, 30 aprilie, 2024

Scapa de aceste 8 ticuri: sunt daunatoare sanatatii

Distribuie:

Publicat:

Ticurile sunt de cele mai multe ori enervante pentru persoanele din jurul nostru decat pentru noi, dar unele dintre acestea va pot cauza probleme de sanatate. Expertii au clasificat motivele pentru care obiceiuri aparent inofensive, precum rosul unghiilor sau rasucirea parului, pot fi periculoase pentru sanatatea dumneavoastra. Iata cateva ticuri de care trebuie sa scapati:

1. Va roadeti unghiile
Este o diferenta intre persoanele care isi rod unghiile la filmele de groaza si cele care au acest obicei in mod regulat. Rosul unghiilor poate dauna atat unghiilor, cat si pielii din jurul acestora, spune Dr. Michael Shapiro, dermatolog. Microbii din gura sunt transferati pe piele si invers.
“Bacteriile de sub unghii pot fi transferate la gura, cauzand infectarea gingiilor si a gatului”, adauga acesta.

2. Va rasuciti si va trageti parul
Rasucirea parului pe deget duce la deteriorarea radacinei de-a lungul timpului, spune Ariel Ostad, dermatolog.
“Acest lucru poate cauza aparitia zonelor fara par, temporar sau permanent, dar si infectii”. Tragerea obsesiva a parului poate fi un semn al unei conditii psihiatrice, care necesita psihoterapie si medicatie.

3. Va trosniti gatul
Desi sentimentul de dupa ce va trosniti gatul pare relaxant, daca aveti acest tic trebuie sa fiti constient de posibilitatea aparitiei hipermobilitatii ligamentelor din jurul gatului, spune Dr. Michael Gleiber, chirurg ortoped. In plus, aceasta miscare excesiva a articulatiilor poate duce la uzura acestora si, pe termen lung, chiar la artrita. In cazuri rare, trosnirea gatului poate provoca un accident vascular cerebral, spune Dr. Gleiber.

4. Va atingeti fata
Atingerea repetata a fetei sau decojirea cosurilor poate deteriora straturile subtiri de la suprafata pielii, spune Jessica Krant, dermatolog.
“Daca ati sangerat, este posibil sa se fi creat o cicatrice permanenta. Nu trageti de cosuri si nu va scarpinati obsesiv in zonele cu mancarimi”, a adaugat aceasta.

5. Va scrasniti dintii
Scrasnirea dintilor (bruxismul) atunci cand sunteti stresat va poate afecta grav sanatatea orala. Scrasnitul dintilor poate cauza spargerea sau ruperea dintilor. Aceasta poate duce, de asemenea, la deteriorarea articulatiei maxilarului, spune Justin Philipp, stomatolog.
“Oamenii strang sau isi scrasnesc dintii ca raspuns la stres. Cu toate acestea, cele mai multe cazuri sunt rezultatul unor patologii, precum dintii nealiniati sau “o muscatura nepotrivita”.

6. Va lingeti sau va muscati buzele
Linsul si muscatul nervos al buzelor le expune la enzimele digestive din gura, spune Whitney Bowe, dermatolog.
“Aceste enzime sapa in piele si pot duce la aparitia dermatitei sau a chelitei, afectiuni care dau aspectul crapat si uscat buzelor”, a adaugat aceasta.

7. Va roadeti partea interioara a obrazului
La fel ca rosul unghiilor, rosul partii interioare a obrazului poate deveni un tic nervos.
“Deseori, interiorul obrazului se umfla si devine mai usor sa roadeti in acelasi loc. Chiar si dupa ce se vindeca, obiceiul continua”, spune Ringer.
In timp, acest lucru poate duce la inflamare cronica, posibile sangerari si aparitia cicatricilor in zona respectiva.

8. Roadeti capetele creioanelor sau ale pixurilor
Bacteriile se aseaza pe capetele creioanelor si pixurilor, astfel incat acest obicei va expune la agenti patogeni, spune Ted Myatt, cercetator la Universitatea din Rhode Island.
“O persoana infectata are, cel mai probabil, virusul pe degete si il raspandeste prin intermediul pixurilor, creioanelor, tastaturilor sau telefoanelor”, a adaugat acesta. De asemenea, mestecatul instrumentelor de scris poate deteriora dintii si poate rani gingiile”, spune Ringer.

sursa: Time

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img