luni, 29 aprilie, 2024

Simptome neobișnuite ale accidentului vascular cerebral. De ce femeile sunt mai expuse riscului

Distribuie:

Publicat:

Accidentul vascular cerebral poate avea simptome neobișnuite în cazul femeilor. Află cum le recunoști ca să poți lua măsuri.

Definit ca „un episod scurt al unei disfuncţii neurologice urmare a unei ischemii focale sau retiniene, ale cărei simptome clinice au o durată de timp sub o oră, fără proba unui infarct cerebral acut“, accidentul ischemic tranzitoriu constituie o serioasă problemă medicală, riscul de apariţie a unui accident vascular cerebral fiind foarte ridicat (20%) în primele 48 de ore.

Un accident ischemic tranzitoriu (AIT) precede, cel mai adesea cu 48 de ore, apariţia unui accident vascular cerebral. El reprezintă deci o urgenţă diagnostică şi terapeutică, oferind o şansă unică de a aplica tratamentele adecvate care permit reducerea riscului de apariţie a unui AVC constituit, potrivit doctorulzilei.ro.

Simptome ale AVC sau AIT

Probleme de vedere

Dificultăți de vorbire

Confuzi

Dificultatea de a înțelege chiar și lucruri simple

Probleme de echilibru sau de mers

Furnicături, amorțeală

Imposibilitatea de a mișca membrele sau mușchii faciali

Atunci când femeile au un accident vascular cerebral, pot apărea alte simptome, diferite, față de cele clasice.

Scurtarea respirației

Presiune sau durere în piept

Bătăi ale inimii rapide sau neregulate

Sughiț

Greață

Oboseală

Femei cu risc crescut de AVC

Una din cinci femei va suferi un AVC la un moment dat pe parcursul vietii (datele statistice sunt valabile pentru SUA).

Hipertensiunea arteriala este cel mai important factor de risc in aparitia AVC-ului ce poate fi modificat atat in randul femeilor cat si al barbatilor. Exista mai multe diferente importante intre cele doua sexe in ceea ce priveste prevalenta, fiziopatologia si tratamentul hipertensiunii arteriale.

Numeroase studii au aratat ca femeile au valori normale ale tensiunii arteriale pe parcursul majoritatii vietii in comparatie cu barbatii, dar ca acest lucru se modifica odata cu inaintarea in varsta. Avand in vedere cresterea incidentei hipertensiunii arteriale in comparatie cu barbatii dupa varsta de 55 de ani se crede ca un rol important este jucat de hormoni avand in vedere ca femeile sunt deja la menopauza la aceasta varsta.

Cu toate acestea nu au fost observate diferente privind eficienta claselor de medicamente specifice utilizate in tratamentul hipertensiunii arteriale intre cele doua sexe. Cu toate ca numarul de femei care urmeaza un tratament pentru scaderea tensiunii arteriale este superior barbatilor daca ne raportam la numarul total de cazuri, nu se inregistreaza o superioritate in ceea ce priveste raspunsul la tratament, iar aceste rezultate ar putea fi explicate de complexitatea mecanismelor fiziologice ce stau la baza hipertensiunii arteriale la femei (supraactivarea sistemului renina-angiotensina-aldosteron, rigiditatea arteriala, complianta la tratament etc).

Rolul hormonilor ovarieni în reglarea tensiunii arteriale

Continuarea pe exquuils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img