sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Suma fabuloasa cheltuita degeaba de Rusia pentru sustinerea rublei

Distribuie:

Publicat:

Banca Centrala a Rusiei a cheltuit 90 de miliarde de dolari in acest an pentru sustinerea rublei, insa nu a reusit sa opreasca declinul monedei ruse, care s-a depreciat cu peste 40% fata de dolar de la inceputul anului. Moneda rusa se tranzactiona la inceputul anului la 33 de unitati pe un dolar, in timp ce astazi, in ultima sedinta din acest an, banca centrala a Rusiei afisa un curs de 56.2 ruble pentru un dolar.

Deprecierea rublei a fost determinata de scaderea preturilor petrolului la nivel mondial, de sanctiunile impuse Rusiei de catre Uniunea Europeana si SUA, pe fondul conflictului din Ucraina, precum si de situatia economica dificila a tarii. Banca Centrala a anuntat ca rezervele sale internationale au scazut cu 15.7 miliarde de dolari in saptamana 13-19 decembrie, ajungand la 398.9 miliarde de dolari, cel mai redus nivel inregistrat in ultimii trei ani.

Saptamana trecuta, ministerul rus de Finante, Anton Siluanov, si-a revizuit drastic prognoza de crestere economica, anticipand o contractie a produsului intern brut de pana la 4% pentru 2015, luand in calcul un pret mediu al petrolului de circa 60 dolari/baril, potrivit mediafax.ro.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img