joi, 18 aprilie, 2024

Tensiune în creştere: Iraelul ameninţă că va ataca ţinte militare iraniene din Siria

Distribuie:

Publicat:

Israelul şi-a reiterat miercuri ameninţările cu atacuri asupra unor ţinte militare iraniene din Siria, precum şi asupra unor poziţii ale armatei siriene, după anunţul unui acord de cooperare militară între regimul lui Bashar al-Assad şi Teheran, informează AFP, potrivit Agerpres.

Ataşatul iranian pentru apărare la Damasc a afirmat marţi că mai mulţi consilieri militari ai ţării sale vor rămâne în Siria până la încheierea războiului care face ravagii din 2011, în virtutea unui acord de cooperare bilaterală încheiat duminică. 

Iranul furnizează un sprijin politic, financiar şi militar de prim plan regimului sirian. 

"Acordul încheiat între Bashar al-Assad şi Iran constitue un test pentru Israel: reacţia noastră va fi clară şi limpede. Nu vom permite Iranului să se stabilească militar în Siria", a avertizat la postul public de radio ministrul pentru serviciile de informaţii, Yisrael Katz. 

Siria este o ţară care are graniţă cu Israelul. 

"Vom reacţiona în Siria cu toată puterea noastră împotriva oricărui obiectiv iranian care ar ameninţa Israelul, iar dacă apărarea antiaeriană a armatei siriene ar interveni împotriva noastră, ea va plăti preţul", a adăugat Katz, membru al cabinetului de securitate restrâns din jurul premierului Benjamin Netanyahu. 

Şeful guvernului israelian susţine că Iranul reprezintă cea mai gravă ameninţare pentru ţara sa şi cere în permanenţă retragerea sa din Siria. 

Având grijă să nu fie atras în conflict, Israelul a desfăşurat totuşi zeci de raiduri asupra unor poziţii siriene, asupra unor convoaie ale armatei destinate, în opinia sa, Hezbollahului libanez, un alt susţinător al regimului, dar şi împotriva unor forţe iraniene. 

Israelul ocupă din 1967 o mică parte din Platoul Golan sirian. Cele două ţări sunt în continuare în stare de război, din punct de vedere tehnic.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img