sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Test de sange care ar putea ajuta la tratamentul potrivit in cancerul de san

Distribuie:

Publicat:

Un test de sange pentru detectarea celulelor tumorale ar putea ajuta la alegerea celui mai potrivit tratament pentru unele cancere de san si imbunatati rata de supravietuire a pacientelor, potrivit unui studiu clinic american citat de AFP.

„Este primul studiu care arata ca prin utilizarea acestei informatii se poate ameliora speranta de viata a pacientelor“, a explicat profesorul Jean-Yves Pierga, sef al departamentului de oncologie medicala de la Institutul Curie, unde a fost realizat studiul, citat de agerpres.ro. Femeile care sufera de cancer de san cu metastaze „sensibile la hormoni“  – cele mai frecvente – sunt cel mai adesea tratate prin hormonoterapie, chimioterapia – responsabila pentru numeroase efecte secundare – fiind rezervata pacientelor cu cele mai severe forme. In prezent insa,„criteriile pentru a permite medicilor sa evalueze aceasta gravitate, si, prin urmare, alegerea terapiei, raman neclare“, potrivit unui comunicat al Institutului Curie si Universitatea din Versailles Saint-Quentin-en-Yvelines.        

Intr-un studiu clinic care a inclus 778 de paciente din circa 15 spitale franceze, jumatate au avut tratamentul ales in functie de evaluarea medicului, iar cealalta jumatate in functie de nivelul de celule tumorale circulante  – CTC. Pentru 300 dintre acestea, tratamentul indicat de nivelul de celule tumorale circulante nu corespundea cu cel pe care medicul l-ar fi ales. Potrivit cercetatorilor, „femeile care au fost tratate cu hormonoterapie in conformitate cu recomandarea medicului, dar care au primit in cele din urma chimioterapie din cauza nivelurilor ridicate de CTC din sange, si-au crescut sansele de supravietuire“. Aceste rezultate, prezentate la Simpozionul dedicat cancerului de san din San Antonio, Texas, de profesorul François-Clement Bidard, medic oncolog la Institutul Curie, invita la combinarea celor doua abordari pentru a ghida alegerile terapeutice: recomandarea clinicianului si doza de CTC .

Cercetarile aratasera deja importanta acestui test de sange in diagnosticul si prognosticul cancerului, insa nu si pentru alegerea terapeutica.                  Studiul a fost finantat in cea mai mare parte de Institutul National al Cancerului  – INCa, cu o contributie mica din partea CellSearch, compania americana care ofera tehnologia de masurare a nivelului de CTC, a precizat Pierga. Rezultatele sale vor fi publicate, ulterior, intr-un jurnal stiintific, a adaugat el. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img