duminică, 25 februarie, 2024

Transelectrica a obtinut un profit net in crestere cu 282% in prima jumatate a anului

Distribuie:

Publicat:

Transportatorul naţional de energie electrică, Transelectrica, a înregistrat în primul semestru al acestui an un profit net de 116 milioane de lei, în creştere cu 282% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit unui comunicat al companiei.

Veniturile companiei au fost de 1,09 miliarde de lei, în scădere cu 8%, în timp ce cheltuielile au ajuns la 809 milioane de lei, cu 19,3% mai mici. EBITDA a fost de 281 milioane de lei, în creştere cu 55%.

"Rezultatul financiar pozitiv a fost obţinut ca urmare a asumării unor măsuri de reformare şi de reaşezare a societăţii în acord cu actuala conjunctură economică. De asemenea, CNTEE Transelectrica SA a înregistrat în S1 2020 o îmbunătăţire din punct de vedere al profitabilităţii activităţii comparativ cu S1 2019. Astfel, profitul total din activitatea de exploatare a înregistrat o creştere cu 108 milioane de lei faţă de primul semestru al anului precedent, în principal pe fondul reducerii costurilor operaţionale (inclusiv amortizare)", arată oficialii companiei.

Pe zona principală a activităţilor de bază (transport şi dispecerizare SEN), compania a obţinut rezultate financiare comparative cu S1 2019, înregistrând o scădere nesemnificativă determinată, în principal, de diminuarea cu 8% a veniturilor din transport şi a altor venituri pe piaţa de energie, provenită din diminuarea cantităţii de energie electrică livrată consumatorilor.

Scăderea a fost cauzată de impactul generat de pandemia COVID-19 şi de reducerea tarifului mediu pentru serviciul de transport aprobat de ANRE.

Potrivit raportului companiei, remis Bursei de Valori Bucureşti, consumul de electricitate al ţării a scăzut cu 7%, până la 27,1 TWh.

"Contextul primului semestru al anului 2020 a fost unul dificil, însă managementul CNTEE Transelectrica SA, în calitate de Operator de Transport şi de Sistem, a implementat un set de măsuri de urgenţă pentru atenuarea efectelor pandemiei COVID-19. Prin deciziile de management şi măsurile dispuse în prima jumătate a acestui an, compania nu a înregistrat efecte negative şi a asigurat continuitatea activităţii în condiţii de siguranţă, precum şi continuitatea obiectivelor investiţionale ale companiei", se menţionează în comunicat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img