marți, 21 mai, 2024

Ucraina ar putea relaxa restricţiile cu privire la exporturile de grâu dacă va face progrese cu însămânţările de primăvară

Distribuie:

Publicat:

Ucraina ar putea relaxa luna viitoare restricţiile cu privire la exporturile de grâu, după ce se va confirma că însămânţările de primăvară au făcut progrese suficiente în pofida invaziei ruseşti, deşi capacităţile de export rămân limitate în condiţiile în care unele porturi maritime sunt închise din cauza războiului, a declarat adjunctul ministrului ucrainean al Economiei, Taras Kachka, pentru Bloomberg.

La începutul acestei luni, Guvernul de la Kiev a introdus licenţe la export în ideea de a limita exporturile de produse agricole precum grâu, porumb, ulei de floarea soarelui, carne de pasăre şi ouă, în contextul invaziei ruseşti. Cu toate acestea, restricţiile la porumb şi ulei de floarea soarelui au fost ridicate săptămâna trecută, deoarece Ucraina are stocuri suficiente iar fermierii ucraineni au nevoie de valută pentru a putea continua activitatea, potrivit Agerpres.ro.

Potrivit lui Taras Kachka, Cabinetul de la Kiev ar putea discuta în aprilie o eventuală eliminare a licenţelor la export, după ce va primi estimările cu privire la potenţialele randamente după campania de însămânţare şi se va asigura că recolta din acest an va fi suficientă pentru a asigura securitatea alimentară.

"Sperăm că la grâu vom putea relua exporturile. Însămânţările au început şi sperăm că vor fi cât mai bune posibil. Odată ce vom avea o prognoză cu privire la recolta din acest an şi care vor fi stocurile interne, vom lua o decizie echilibrată", a spus Taras Kachka într-un interviu pentru Bloomberg News.

Un obstacol cu care se confruntă Ucraina este cum să transporte peste hotare cereale şi oleagionase în condiţiile în care porturile de la mare care erau utilizate de obicei sunt blocate de trupele ruseşti în Marea Neagră şi Marea Azov. Chiar şi aşa, ucrainenii au putut exporta peste un milion de tone de porumb şi 300.000 de tone de grâu de la începutul lunii martie, susţine Taras Kachka.

Continuarea pe stiripesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img