marți, 30 aprilie, 2024

UDMR vrea sa schimbe autonomia Tinutului Secuiesc. Proiectul legislativ este ANTICONSTITUTIONAL

Distribuie:

Publicat:

Deputatul UDMR Kulcsar Terza Jozsef a depus vineri, 22 decembrie a.c., la Parlament, cu girul conducerii UDMR, un nou proiect legislativ privind Statutul de autonomie al asa-zisului tinut secuiesc. Proiectul a fost depus in ultima zi a sesiunii parlamentare.

Deputatul Kulcsar Terza Jozsef nu este un simplu membru al UDMR. Kulcsar este chiar secretarul grupului parlamentar al UDMR din Camera Deputatilor. Gestul lui Kulcsar are asadar girul conducerii UDMR si al liderului Kelemen Hunor.

De mentionat este si faptul ca actualul proiect legislativ a fost depus de UDMR dupa ce, in luna septembrie a.c., deputatul UDMR Kulcsar Terza Jozsef a efectuat o vizita de „documentare” in Unitatea Teritoriala Autonoma Gagauzia (detalii aici), o regiune autonoma (din 1995) din sud-vestul Republicii Moldova, locuita preponderent de gagauzi, creata artificial de Rusia. Se pare ca deputatul UDMR a fost atat de incantat de modelul rusesc din Gagauzia incat l-a inclus in expunerea de motive (detalii aici) a proiectului de autonomie a asa-zisului tinut secuiesc depus saptamana trecuta la Parlament.

Asadar, dincolo de aspecte anticonstitutionale ale acestui proiect de autonomie depus de UDMR si de faptul ca acelasi proiect a mai fost anterior respins de doua ori de Parlamentul Romaniei, ne punem intrebarea legitima daca nu cumva acest nou proiect legislativ, sortit in mod evident esecului, nu serveste cumva intereselor Rusiei.

Acest proiect legislativ depus de UDMR nu are asadar nicio relevanta in contextul regional si international actual in conditiile in care toti actorii politici mizeaza pe stabilitate si echilibru. Practic, se ridica intrebarea cu privire la beneficiarul destabilizarii relatiilor interetnice din Romania pe fondul unor astfel de initiative legislative sustinute de UDMR.

In mod evident, proiectul depus de parlamentarul UDMR incalca grav articolul 1 din Constitutie, fapt confirmat public chiar si de deputatul UDMR Korodi Attila, care a declarat in direct la postul de televiziune Antena 3 faptul ca proiectul depus de colegul sau de partid nu va trece testul constitutionalitatii. Ce sens are depunerea unui proiect legislativ care nu va trece testul constitutionalitatii? Daca ne gandim la celelalte proiecte sustinute de UDMR, unele adoptate de actuala coalitie PSD-ALDE, vom avea imaginea unei organizatii „civice” care militeaza activ si permanent exclusiv pentru segregare si separatism. Iar toate aceste actiuni sunt in mod evident sustinute de Ungaria si servesc de minune intereselor Rusiei.

Mai mult, proiectul legislativ depus de UDMR incalca si art. 8 alin. 2 si art. 40 alin. 2 din Constitutia Romaniei de vreme ce acest proiect legislativ afecteaza grav suveranitatea Romaniei si serveste in mod evident intereselor unor state terte, Ungariei si Rusiei.

Ramane asadar sa vedem cum anume vor reactiona la vot politicienii romani care pana acum nu au reactionat public in urma acestui nou gest sfidator al UDMR.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img