Cazurile suspecte de reinfectare cu SARS-CoV-2 reprezintă aproximativ 10% din totalul cazurilor de COVID-19 confirmate în Anglia în acest an, sugerează o analiză realizată de Reuters, după ce Agenţia pentru Securitate Sanitară din Marea Britanie (UKHSA) a modificat felul în care calculează datele referitoare la noul coronavirus, informează Reuters.
Odată cu numărul tot mai mare de persoane care contractează din nou boala COVID-19 după ce varianta Omicron a devenit dominantă la sfârşitul anului 2021 în Marea Britanie, autorităţile sanitare din această ţară au început de luni să includă posibilele cazuri de reinfectare în statisticile lor zilnice.
"Reinfectările au rămas la niveluri foarte scăzute până la începutul valului pandemic cauzat de Omicron. Este adevărat că procesele noastre de raportare zilnică reflectă modul în care virusul s-a schimbat", a declarat Steven Riley, director general pentru date şi analize din cadrul UKHSA, potrivit Agerpres.ro.
Numărul total al cazurilor de COVID-19 şi-a continuat tendinţa de scădere, a adăugat el.
Până pe 6 decembrie, procentul cazurilor zilnice din Anglia suspectate că erau reinfectări s-a menţinut în jurul pragului de 2% timp de aproape şase luni.
Specialiştii britanici au estimat că această rată a crescut brusc până la 9,9% în prima lună a anului 2022, potrivit unei analize Reuters bazate pe datele publicate de UKHSA.
În Italia, purtătorul de cuvânt al Institutului Naţional de Sănătate a declarat că procentul cazurilor reprezentând reinfectări a rămas în jurul pragului de 3% din totalul infecţiilor, în creştere faţă de procentul de 1,5% înregistrat înainte de apariţia Omicron.
Schimbarea operată în privinţa datelor medicale începând de luni în Marea Britanie, care consideră testele pozitive de COVID-19 separate de cel puţin 90 de zile între ele drept infecţii diferite, a fost extrapolată până la începutul pandemiei.
UKHSA a spus că au existat 588.000 de posibile reinfectări în Anglia până în prezent, ţinând cont de numărul total al cazurilor de COVID-19 confirmate în Marea Britanie, care este de 17,3 milioane.
Prima reinfectare suspectată din Anglia ar fi avut loc pe 19 iunie 2020.
Statisticile zilnice COVID-19 din Marea Britanie ţineau cont până acum doar de persoanele care au fost testate pozitiv pentru prima dată.
Bilanţul zilnic de luni a dezvăluit 92.368 de infectări noi şi 51 de decese asociate COVID-19.
Marea Britanie a raportat un total de 155.754 de decese asociate de la începutul pandemiei, ocupând locul al şaptelea la nivel mondial în clasamentul global al ţărilor cu cele mai multe victime provocate de COVID-19.