Un nou tratament experimental si-a dovedit eficienta in distrugerea tumorilor pe creier

0
51

Un nou studiu al savantilor de la VCU Massey Cancer Center din SUA a aratat ca un medicament experimental cunoscut ca AZ32 duce la o sensibilizare selectiva a tumorilor pe creier, la radiatie si creste semnificativ sansele de supravietuire ale soarecilor folositi in experimente care aveau glioblastoma, cea mai comuna si letala forma de cancer la oameni.

Publicat in jurnalul Molecular Cancer Therapeutics, studiul vine ca o completare la cercetarea autorului principal Kristoffer Valerie si deschide drumul catre faza intai a testelor clinice, unde se va folosi o substanta mai eficienta, AZ1390, in combinatie cu terapia cu raze X pentru tratarea cancerului pe creier. Un studiu insotitor despre AZ1390 a fost publicat recent in Science Advances.

„Studiul nostru este primul care arata ca un inhibitor precum AZ32 poate fi administrat pe cale orala si poate patrunde prin bariera sange-creier si care poate crea sensibilitate la radiatii in celulele canceroase”, a precizat Valerie. Studiul a stabilit baza pentru faza intai a testelor clinice conduse de AstraZeneca, ce va testa AZ1390 in combinatie cu terapia cu radiatie pentru tratarea tumorilor pe creier. Va stabili siguranta si tolerabilitatea la cresterea dozelor de AZ1390, in combinatie cu diferitele terapii cu raze pentru tumori, scrie descopera.ro, care citeaza Medical Xpress.