miercuri, 1 mai, 2024

Vasluiul este unul din judetele de pe lista neagra a scolilor care au toaleta in curte

Distribuie:

Publicat:

Deşi mai este doar o săptămână până începe şcoala, în peste o mie de unităţi de învăţământ româneşti elevii vor merge în continuare la toaletă, în curte. Chiar şi la oraşe. În mediul rural nu doar toaletele sunt o problemă. În şcolile construite pe vremea bunicilor, copiii au noroc dacă nu cad pereţii pe ei.

Judetul se pozitioneaza pe un loc fruntas in topul scolilor care au toaleta in curte. Planuri de remediere există, dar procesul birocratic e anevoios aşa că, în multe şcoli situaţia rămâne neschimbată faţă de anul trecut. În tot acest tablou sumbru, autoritățile de la noi sunt optimiste și dau asigurări că au făcut controale, iar elevii vor învăța în condiții decente. Campion la controale este prefectul Eduard Popica.

“Am demarat acțiuni de verificare a unităților de învățământ, fiind emis un ordin cu privire la constituirea unor comisii mixte, care efectuează deja controale în școlile din județ.

Am verificat până acum 50 de școli cu personalitate juridică, care însumează peste 200 de unități școlare cu tot cu structuri.

Aceste sunt în special cele care ridică probleme legate de infrastructura școlară. Deja, unele neajunsuri contabilizate de echipele de control au fost remediate și spunem că elevii și profesorii vor avea condiții decente în noul an școlar. În prezent, prin PNDL sau Banca Mondială avem în derulare 190 de proiecte, care înseamnă reabilitări, construcții noi sau extinderi. Dintre acestea, 18 investiții au fost finalizate anul trecut, iar în prezent sunt 40 de școli care au procente de peste 80 la sută în privința finalizării lucrărilor de reabilitare sau construcții.

Din cele 40 de unități, 23 vor fi recepționate în cursul lunii septembrie, procentul finalizării lucrărilor fiind de peste 90 la sută”, a declarat prefectul.

În unele sate din județ, şcolile sunt mai vechi de 40 de ani și au aceleaşi toalete ca pe vremea bunicilor. Ele au fost spălate şi văruite. Şi cam atât.

Condiţiile precare, dar şi lipsa dascălilor i-au determinat pe unii dintre locanici să-şi dea copiii la şcoală la oraş. Altfel spus, probleme sunt, dar ca de fiecare dată autoritățile sunt optimiste. Șefa ISJ Gabriela Plăcintă la fel ca restul personajelor cu funcții politice, este mai preocupată acum de propriul mandat. Dacă PSD pierde guvernarea și șefii social democrați din teritoriu scapă ciolanul din gură.

Trebuie spus că și programul introducerii containerelor cu toalete pare să fie, cel puţin până acum, un eşec de proporţii. Mulţi primari nu au înţeles cum funcţionează finanţarea. Iar alţii au renunţat şi au ales să construiască grupuri sanitare din zidărie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img